Help, ik weet het niet!

young professional, loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, loopbaanadvies, young professionals, ik zoek een baan, hoe vind ik een baan‘Ik weet het niet’, een zin die menig young professional slechts met moeite over zijn lippen krijgt. Iets niet weten is in veel gevallen ‘not done’, je wordt geacht alwetend te zijn of dat op zijn minst uit te stralen. Hierdoor zijn veel mensen ervan overtuigd geraakt dat ze overal een antwoord op moeten hebben en dat ze falen als ze een keer iets niet weten.

Jammer, want hoe reëel is het dat je altijd alles weet? Ik ken in ieder geval niemand die altijd alles weet. Ik vind het dan ook juist heel sterk en krachtig als iemand durft te erkennen dat hij iets niet weet. Het vereist zelfvertrouwen om ervoor uit te komen dat je niet alwetend bent en laat zien dat je eerlijk bent en betrouwbaar.

‘Ik moet je het antwoord op deze vraag schuldig blijven, maar ik zoek het uit en kom er op een later moment op terug’, kan een krachtige manier zijn om over te brengen dat je iets niet weet.

Van jezelf verlangen dat je altijd alles weet staat je creativiteit in de weg en kan voor de nodige stress zorgen. Het veroorzaakt een beperkende mindset waar geen ruimte is voor ontwikkeling.

Ik weet nog goed dat ik in mijn eerste baan ook vond dat ik alles moest weten, ik vergeleek mezelf met collega’s met veel meer werkervaring en vond dat ik evenveel moest weten als zij. Als ik er op terugkijk kan ik me er slechts over verbazen. Hoe kon ik dat van mijzelf verwachten? Het is toch volstrekt logisch dat iemand met meer werkervaring in de regel ook meer weet dan iemand die net start op de arbeidsmarkt? Inmiddels ben ik er achter dat ik niet altijd alles hoef te weten en dat werkt enorm bevrijdend.

Heb jij het idee dat je ook altijd alles moet weten? Geef jezelf wat meer ruimte en kom ervoor uit dat je iets niet weet, de angst dat je dan direct als incompetent wordt aangemerkt is in de meeste gevallen echt ongegrond. Niemand kan van jou verwachten dat je altijd alles weet.

Ik ben benieuwd naar jouw ideeën hierover en ik vind het leuk als je ze met mee deelt!

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>