Hoe angst jouw persoonlijke ontwikkeling in de weg staat

Angst om te falen, om af te gaan, om niet goed genoeg te zijn, om niet te voldoen. Hoe vaak heb jij daar last van?

Angst veroorzaakt zorgen, onzekerheid, schuldgevoel en stress, maar zorgt ook voor een gebrek aan liefde, plezier, succes en inspiratie. Angst weerhoudt je ervan om in actie te komen en verhinderd daarmee dat jij je volledige potentieel benut.

Wanneer je bang bent, sluit je jezelf af van de wereld om je heen. Je lichaam schakelt over op de overlevingsstand en maakt ‘vecht of vlucht hormonen’ aan om zichzelf te beschermen tegen gevaar. Je lichaam reageert hiermee op een ‘veronderstelde’ bedreiging, die in 99% van de gevallen volledig ingebeeld is. Afgezien van de momenten waarop er een echte fysieke bedreiging is, bevindt de angst zich namelijk uitsluitend in je hoofd.

Als angst een vertrouwde metgezel van je is, dan houd je jezelf bewust dan wel onbewust in een staat van ‘vechten of vluchten.’ Als je bang bent, kun je je niet ontwikkelen, je kunt niet groeien, je kunt niet ontspannen, je kunt niet creëren. Angst werkt verlammend. Wanneer jij jezelf van jouw angst bevrijdt, creëer jij de ruimte om te groeien, te ontwikkelen en plezier en liefde te ervaren.

4 sleutelfactoren om je angst te overwinnen

1. Blijf in het hier en nu

99% van de keren dat je bang bent is dit niet ten gevolge van werkelijk gevaar. Het gevaar bestaat uitsluitend in je hoofd. Je verstand houdt zich graag bezig met het verleden. Je denkt aan eerdere ervaringen, wat je is overkomen, wat anderen is overkomen en projecteert die gedachten en herinneringen op de toekomst door er over te fantaseren of je er zorgen over te maken.Meestal is er in het huidige moment echter geen écht probleem. Je hebt niets te vrezen of je zorgen om te maken. Je angst bestaat alleen in jouw gedachten over de toekomst. Het leven in jouw hoofd is echter niet de realiteit. Het is een door gedachten gecreëerde werkelijkheid die je gevoelig maakt voor allerlei soorten ingebeelde angsten voor de toekomst. Het huidige moment is alles wat er is en wat er ooit zal zijn. Door in het nu te leven in plaats van in de toekomst, ben je vrij.

Wanneer je ergens bang voor bent, keer dan terug naar het huidige moment. Focus op wat er nu aanwezig is in het huidige moment. Focus op je ademhaling en ontspan je. En wees je ervan bewust dat als jij in het hier en nu, in het moment kunt zijn, angst simpelweg
niet bestaat.

2. Onderzoek je angst

Wees volstrekt eerlijk tegenover jezelf en vraag je af: “Waar ben ik nu echt bang voor?” Vaak zijn angsten een opeenstapeling van automatische reactiepatronen uit het verleden.

Angst is maar een verhaal. Zolang jij je angst niet onderzoekt en je er niet bewust van wordt, blijft het onbewust controle over jou uitoefenen.

Stel je bent bang om te spreken in het openbaar. Vraag jezelf af waar je dan echt bang voor bent. Ben je bang om niet uit je woorden te komen? Ben je bang voor kritiek of het oordeel van anderen? Onderzoek wat het voor jou betekent als dit nu juist zou gebeuren. Wat zou het betekenen als jij niet uit jouw woorden zou komen? Misschien denk je dat dat betekent dat je geen goede spreker bent of dat je niet goed genoeg bent? Is dat waar?

Nee. In de meeste gevallen is hetgeen waar je bang voor bent volstrekt niet waar. Wanneer jij als spreker niet uit je woorden komt zegt dit niets over wie jij bent of wat je waard bent. Jouw verstand is de enige die denkt dat dit wel waar kan zijn. Door je angst te onderzoeken ontdek je dat deze in werkelijkheid ongegrond is. Het is allemaal slechts gebaseerd op mogelijke uitkomsten, interpretaties en projecties. Je hebt altijd de keus om het verhaal dat je rondom je angst hebt gecreëerd wel of niet te geloven. Door je angst te onderzoeken zie je hoe onwaar je angst in werkelijkheid is.

3. Geef je angst de ruimte

Wanneer je merkt dat je bang bent, kun je je daar tegen verzetten of je kunt er in mee gaan. Door je tegen de angst verzetten, maak je de angst alleen maar sterker. Waar je je aandacht op vestigt groeit. De kunst is om je angst de ruimte te geven, zodat het angstige gevoel vanzelf verdwijnt. Dit betekent echter niet dat je je gecreëerde angst bestaansrecht geeft, je geeft alleen het angstige gevoel de ruimte om uit zichzelf te verdwijnen.

Zodra je je angst onderzocht hebt en weet dat het niet waar is, kun je de angst nog steeds in je lichaam voelen. Dit is niet erg. Wanneer jij dit gevoel geheel toe kunt laten en kunt doorleven, zal je zien dat het vanzelf wegebt, voor je het weet is het gevoel verdwenen.

Vechten tegen je angst is een wedstrijd die je niet kunt winnen. Angst zal verdwijnen op het moment dat je het de ruimte geeft om er volledig te zijn.

4. Doe juist datgene waar je bang voor bent

Vaak is de angst die je ervaart, een angst voor het onbekende. Als je bijvoorbeeld nog nooit voor een grote groep mensen hebt gesproken, kan je verstand allerlei angstige fantasieën bedenken over wat er allemaal kan gebeuren of hoe het zal zijn. Waar het eigenlijk om gaat, is dat het je het nog nooit hebt gedaan, het is een totaal onbekende ervaring. Je hebt het nog nooit geprobeerd.

De angst voor het onbekende steekt de kop op, je weet niet hoe het zal gaan en je verstand vreest automatisch het onbekende. Dingen die je voor de eerste keer doet kunnen eng zijn, maar wanneer je het eenmaal doet zal je zien dat het absoluut niet zo eng
is als je van te voren had gedacht. Sterker nog, je zelfvertrouwen neemt toe, omdat je angst minder controle over je uitoefent. Hoe meer je de dingen die je eng vindt aangaat, des te makkelijker het uiteindelijk wordt.

Houd jezelf niet klein, uit angst te mislukken, niet te voldoen, of afgewezen te worden! Kom uit je comfort zone en doe juist datgene wat je eng vindt om te doen. Onderzoek je angst en ben in het hier en nu en realiseer je dat je angst volstrekt ongegrond is. Vecht niet tegen je angst, maar geef het de ruimte om vanzelf te kunnen verdwijnen.

Hoe zeer laat jij je belemmeren door angst? Vind jij het lastig om uit je comfortzone te stappen of juist helemaal niet? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat en/of dit artikel deelt op Facebook, LinkedIn en Twitter!

Het volgende citaat wil ik je in het kader van het onderwerp van vandaag niet onthouden. Ik vind het heel mooi en jij?

Our deepest fear is not that we are inadequate.

Our deepest fear is that we are powerful beyond measure

It is our light and no tour darkness that frightens us.

We ask ourselves:

Who am I to be brilliant, gorgeous, talented and fabulous?

Actually, who are you not to be?

Shine!

There is nothing enlightened about shrinking, so that other people won’t feel insecure around you.

We are meant to shine as children do!

As we let our light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

As we are liberated from our fear, Our presence automatically liberates others.

(Nelson Mandela)

 

Ik wens je een fijne dag!

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

2 Reacties op Hoe angst jouw persoonlijke ontwikkeling in de weg staat

  • Leonie van Rijn schreef:

    Dank je voor dit stuk, Otteline! Het komt als geroepen. Ik moet dringend eens wat aan koude acquisitie gaan doen, maar als ik ergens bang voor ben, dan is het wel om “zomaar” een bedrijf te benaderen.

    Ik hou je tips er vandaag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>