Feedback ontvangen; 4 gouden tips!

feedbackJaap had onlangs een functioneringsgesprek waarin hij feedback ontving van zijn leidinggevende. Hij verkeerde in de veronderstelling dat hij naar ieders tevredenheid had gewerkt en was dan ook onaangenaam verrast toen zijn leidinggevende aangaf dat zijn ontwikkeling op bepaalde punten achterbleef.

Het maakte hem boos, hij was het niet eens met zijn leidinggevende en schoot in de verdediging. Zelfs enkele maanden na het desbetreffende gesprek zat de feedback Jaap nog altijd niet lekker. Hij merkte dat zijn motivatie op het werk afnam en eigenlijk ging hij steeds meer met tegenzin naar het werk. Door de feedback op een verkeerde manier te interpreteren was Jaap in een negatieve spiraal beland. Zo had hij dit kunnen voorkomen!
1. Interpreteer feedback niet als een aanval op jou als persoon; de boodschap gaat namelijk niet over wie jij bent als persoon (identiteitsniveau), maar gaat over wat jij doet. Dat is een wezenlijk verschil.

2. Schiet niet onmiddellijk in de verdediging; zorg er eerst voor dat je begrijpt wat er gezegd wordt. Vraag waar nodig door en vraag om concrete voorbeelden ter onderbouwing

3. Toon waardering voor de feedback; misschien is het op dat moment niet hetgeen dat je wilt horen, als je er langer over nadenkt kun je mogelijk veel aan de feedback hebben.

4. Neem voldoende tijd om te bedenken wat je met de feedback wilt doen. Laat je dan ook niet meeslepen door de emoties waar je misschien op het moment zelf door overspoelt wordt.

Hoe ga jij om met feedback, vind je het lastig of juist helemaal niet? Heb je nog tips voor andere young professionals? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!

Hartelijke groeten,
Otteline Asselbergs

 

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>