Heb jij ook moeite met grenzen aangeven?

Grenzen aangevenYoung professionals die bij mij komen voor een loopbaancoachingstraject hebben opvallend vaak moeite met het aangeven van hun grenzen en vinden het lastig om voor zichzelf op te komen. Eén van de onderliggende redenen hiervoor kan een angst voor afwijzing zijn.Herken je dit bij jezelf? Niet gevreesd, het is goed dat jij je er bewust van bent, dit stelt je in staat om er wat aan te doen!Angst voor afwijzing

Je hecht veel waarde aan wat anderen van je vinden, bent bang voor kritiek en uiteindelijk bang om afgewezen te worden. Herkenbaar?

De kern van deze angst is het idee dat wie we zijn, afhankelijk is van wat anderen van ons vinden. Dit betekent dat als je hierin gelooft, kritiek of afwijzing heel beangstigend kan zijn. En dat je steeds moet proberen zoveel mogelijk goedkeuring of complimenten van anderen te blijven ‘verdienen’.

Hoe meer jij je door je angst voor kritiek en een verlangen naar goedkeuring laat leiden, hoe groter de kans wordt dat je een speelbal van anderen wordt. Hun mening over jou kan je maken of breken.

Het is het idee dat wie jij bent afhankelijk is van wat anderen van jou vinden. Het is slechts een idee, geen feit! Zodra je dit idee kunt aanpakken, zul je minder belemmerd worden in het stellen van je grenzen.

Het idee dat anderen jouw waarden bepalen, klopt niet. Als ik op dit moment slecht over jou denk, verandert er dan iets aan wie jij bent? Kan jouw oordeel over een ander die ander plotseling veranderen?

Heb jij ook moeite met het aangeven van je grenzen? Neem dan eens onder de loep wat hier aan ten grondslag ligt. Ben je bang om afgewezen te worden, voel jij je verantwoordelijk voor alles en iedereen behalve voor jezelf, vind jij dat je altijd alles maar aan moet kunnen?

Als je niet gewend bent om voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven en je gaat dat plotseling wel doen, kan dat zowel voor jezelf als ook voor je omgeving wennen zijn. Mensen om je heen zullen aanvankelijk misschien niet goed weten hoe ze op jou moeten reageren, omdat ze het niet van je gewend zijn. Laat dit je er echter niet van weerhouden om je grenzen aan te geven.

Zoals met zoveel dingen zul je het aangeven van grenzen ook moeten leren, het ene moment gaat het goed en vervolgens heb je weer een terugslag. Reken jezelf daar niet op af. Het leren van nieuwe dingen gaat gepaard met vallen en opstaan.

Ik wens je veel succes met het (leren) aangeven van je grenzen!

Heb je het gevoel dat je er alleen niet uitkomt, neem dan gerust contact met mij op.

Wil je meer hierover lezen? Delen van dit e-zine zijn gebaseerd op het boek ‘Denk je Sterk’ van Fred Sterk en Sjoerd Swaen. Ik kan je dit boek dan ook van harte aanbevelen.

Ik vind het leuk als je reageert op mijn blog www.youngpeoplecoaching.nl.

Heb je loopbaanvragen waar je alleen niet uitkomt, bijvoorbeeld een probleem op je werk, een sollitatievraag of iets anders? Stel ze me gerust, ik help je graag vrijblijvend verder.

Ik wens je een hele fijne dag!

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>