Waarom perfectie een illusie is

Perfectionisme

Wil jij ook niets liever perfect zijn?

Vergelijk jezelf met anderen?

Ben jij bang dat je niet goed genoeg bent of niet perfect genoeg bent?

Veel mensen worstelen met hun drang naar perfectie, als ik eerlijk ben kan ik er zelf ook aardig wat van. Jij ook? Ik verdiep me graag in dit soort onderwerpen. Ik kan er veel van leren en ik vind het belangrijk om het met jou te delen, zodat ook jij er wat aan kunt hebben. Laatst bekeek ik een video van Katie Freiling, een Amerikaanse coach, over het overwinnen van de valkuil van perfectionisme. Ik deel in dit blog graag met jou wat zij hier over te zeggen had.

Streven naar perfectie is een valkuil die uitermate beperkend en saboterend werkt.
Perfectie is te vergelijken met een dikke stenen muur waar je constant tegen aanloopt. Je hebt in je hoofd een plaatje gemaakt van hoe je moet zijn, hoe je eruit moet zien, hoe je werk er uit moet zien. Je hebt in je hoofd een ideaal plaatje gecreëerd waar jij aan moet voldoen. Om vervolgens keer op keer te constateren dat je er niet in slaagt. Daarmee loop je elke keer weer tegen die muur op. Om te vermijden dat je voortdurend je hoofd stoot, kies je er op een gegeven moment voor om maar niet meer in actie te komen. Herkenbaar?

De perfectie paradox

Aan de ene kant is het perfecte plaatje waar jij zo graag aan wilt voldoen niets meer dan een beeld dat jij in je hoofd hebt geconstrueerd, het bestaat niet in het echte leven en heeft niets met de werkelijkheid te maken!

Perfectie is simpelweg een illusie

Aan de andere kant is alles al perfect, jij bent perfect, de wereld is perfect, jouw leven is perfect. Dit maakt perfectie tot een interessante paradox.Herken je de drang naar perfectie van vroeger, of je hebt er nu nog veel last van? Ga je gebukt onder het feit dat je niet jezelf mag zijn omdat je moet voldoen aan een zelf gecreëerd perfect plaatje?
Je vergelijkt jezelf met andere mensen ook bij het maken van opdrachten. Wanneer jouw werk er niet hetzelfde uitziet als dat van Pietje of Jantje, dan is het niet goed genoeg. Terwijl het idee dat we onszelf kunnen vergelijken met iets buiten onszelf ook een illusie is, wij hebben namelijk nog nooit die ervaring gehad. Wij zijn de enigen die onze eigen ervaringen creëren, er heeft nooit een andere jij bestaan. Dus hoe kun jij van jezelf verwachten dat jij bent zoals een ander mens? Jij bent je eigen unieke persoonlijkheid!

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voorbij die dikke, betonnen muur komt?
De allereerste belangrijke stap is je bewust te worden van het patroon waar je in zit. Zolang je het patroon niet herkend, blijft het onbewust en blijft de drang naar perfectie controle op je hebben. Zodra je het herkent, en je weet wanneer het opspeelt, kun je er wat aan doen. Je kunt jezelf vragen stellen en kijken wat je ervan weerhoudt om in actie te komen. Dan komt het er vervolgens op aan om de moed te hebben het toch te doen. Ondanks de angst om niet aan het plaatje te voldoen, toch in actie komen is heel belangrijk.
Stap niet langer in de valkuil van perfectionisme en accepteer jezelf en het leven zoals het is. Door perfecte plaatjes te creëren en die na te streven accepteren we het leven niet zoals het is. Accepteer je tekortkomingen en zie het als een unieke expressie van wie jij bent!

Oefen de kunst van het accepteren, accepteer waar jij nu staat in je ontwikkeling, ook al zou je liever al verder zijn. Door je te verzetten tegen het huidige moment, zet je jezelf alleen maar meer vast en zul je meer beperkt worden en minder snel vooruit komen.

Kijk vervolgens naar de oordelen die je over jezelf en je leven hebt, wel of niet mooi, leuk of niet leuk etc. Kijk naar deze imperfecties, maar dat niet alleen, wees er dankbaar voor. Wees dankbaar voor deze imperfecties, omdat het je in staat stelt, het leven te zien zoals het echt is. Het helpt je om de paradox te doorzien. Je ziet wat echte perfectie is, want alles wat er is, is reeds perfect.

Tot slot is het heel belangrijk om compassie te hebben met jezelf. Jij bent je grootste criticus. Jezelf accepteren met je goede kanten en je tekortkomingen is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven. Je wordt er een blijer en gelukkiger persoon van.
Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat op dit blog!

Vind je het moeilijk om alleen met je perfectionisme aan de slag te gaan, neem dan contact met mij op via info@youngpeoplecoaching.nl of 06-14024866. In een gratis vrijblijvende kennismaking gaan we na wat ik hierin voor jou kan betekenen.

Heb je loopbaan vragen waar je alleen niet uitkomt, bijvoorbeeld een probleem op je werk, een sollitatievraag of iets anders? Stel ze me gerust, ik help je graag vrijblijvend verder.

Ik wens je een hele fijne dag!

Hartelijke groeten,
Otteline Asselbergs

 

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>