In 4 stappen verlost van je belemmerende overtuigingen

gestresste jonge vrouwHoe vaak hoor jij dat nare stemmetje in je hoofd die te pas en te onpas tegen je zegt: ‘Ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet aantrekkelijk genoeg etc.?’ Het stemmetje dat je ervan weerhoudt om in actie te komen, dat je ervan weerhoudt om je dromen waar te maken? Dat stemmetje zit bij velen van ons ingebakken in ons systeem, helaas ben ik daar zelf geen uitzondering op.

Nu heb ik onlangs een boek gelezen waarvan ik vind dat eigenlijk iedereen het moet lezen. Het heet ‘vier vragen die je leven veranderen’ en is geschreven door Byron Katie. Het mooie van het boek van Byron Katie is dat het heel concreet en direct toepasbaar is. In het boek schetst Byron Katie een hele eenvoudige en uiterst effectieve manier om niet langer verstrikt te raken in het web van belemmerende overtuigingen.

Ik deel hier graag de 4 stappen die Byron Katie heeft ontwikkeld

 1. Is het waar? 

Je stelt jezelf de vraag ‘is het waar?’ Bijvoorbeeld: ‘is het waar dat ik niet de moeite waard ben?’

Misschien zal je verstand de kop opsteken en zeggen dat het inderdaad waar is, maar neem de tijd om er bij stil te staan en te voelen of het echt waar is.

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

En weet je 100% zeker, zonder enige twijfel dat het waar is?

Weet jij 100% zeker dat je niet de moeite waard bent?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je in die gedachte gelooft?

Welke prijs betaal jij voor het hebben van die gedachten, welke prijs betaal je in je relatie, in je succes, in je zelfvertrouwen, in je geluk?

Welke prijs betaal jij voor het vasthouden van de gedachte dat jij niet de moeite waard bent?

Schrijf het op.

4. Wie zou jij zijn zonder die gedachte?

Als ik deze gedachte niet zou hebben, als deze gedachte niet waar zou zijn. Wie zou ik dan zijn zonder deze gedachte? Wie zou jij zijn zonder de gedachte: “ik ben niet de moeite waard?”

Je zou een waardevol iemand zijn in deze maatschappij omdat jij je kennis, ideeën en inzichten met anderen deelt. Zonder de beperking dat je niet de moeite waard bent. Je zou vrij en bevrijd zijn van de gedachten die je klein houden en je ervan weerhouden je volledige potentieel te leven.

Dit is mijn overtuiging/ gedachte, maar zou het omgekeerde van deze overtuiging ook waar kunnen zijn?

In deze stap draai je de overtuiging om en kom je erachter dat de omgekeerde overtuiging net zo waar is, zo niet nog meer waar kan zijn. ‘Ik ben niet de moeite waard’. Draai het om: ‘Ik ben wel de moeite waard.’ Kan deze overtuiging net zo waar zijn, of nog meer waar?

Hoe kun je manieren vinden om jezelf ervan te overtuigen dat het wel waar is? Waarschijnlijk ervaar je aanvankelijk weerstand tegen de gedachte dat het wel waar is. Je ratio steekt de kop op en denkt: ‘ik ben er vast van overtuigd dat ik geen waarde heb’ en houd daarmee sterk vast aan deze overtuiging.

Als je jezelf deze vier vragen stelt zult je merken dat het tegenovergestelde net zo goed waar kan zijn. Vind een aantal voorbeelden die de omkering dat jij de moeite waard bent ondersteunen. Misschien ben je heel goed in het luisteren en helpen van andere mensen of ben je heel goed in het maken van presentaties en ben je op die manier de moeite waard. De voorbeelden hoeven niet noodzakelijkerwijs op het terrein van je belemmerende overtuiging te liggen, bijvoorbeeld je werk, maar kunnen ook betrekking hebben op bijvoorbeeld je privéleven.

De omkering is de meest krachtige van allemaal. Je zult zien dat er altijd een manier is om de omkering te vinden en daarmee de belemmerende overtuiging te ontmantelen. Hierdoor vindt er een verschuiving in je ratio plaats, je ziet dat de belemmerende overtuiging niet zo waar is als je altijd dacht dat het was.

Nogmaals de 4 vragen op een rij:

- Is het waar?

- Kun je 100% zeker weten dat het waar is?

- Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je in die gedachte gelooft?

- Wie zou jij zijn zonder deze gedachte?

Keer je gedachte om.

Je zult versteld staan van het resultaat wanneer je deze stappen doorloopt. Je ontdekt namelijk dat die gedachten die op jou zo echt overkomen, één voor één afbrokkelen omdat je ziet dat het in de eerste plaats illusies zijn. Je zult zien dat deze gedachten echt niet waar zijn en dat ze je energie, enthousiasme en levenskracht kosten, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Belemmerende overtuigingen zijn meestal diepgewortelde gedachten, het zijn geen gedachten die eenmalig zijn, maar eerder terugkerende patronen die zich herhalen en op verschillende momenten terugkomen. Doordat deze overtuigingen zo diepgeworteld zitten zullen ze niet van de ene op de andere dag compleet verdwenen zijn. Door jezelf echter deze vier vragen te stellen op het moment dat je worstelt met een belemmerende overtuiging leer je jezelf een nieuwe manier van denken aan, waardoor op den duur de belemmerende overtuiging steeds meer aan kracht zal verliezen.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

2 Reacties op In 4 stappen verlost van je belemmerende overtuigingen

  • Wouter Leduc schreef:

    Hallo Otteline,

    Ik herkende je verhaal en zag heel veel dingen terug die ik zelf ook doe. Jouw blog en de uitleg heeft me wel geholpen om anders te denken. Alle tips en sollicitatieactiviteiten hebben ook gewerkt, ik ben sinds vandaag weer aan het werk.

    Vriendelijke groeten, Wouter

  • Otteline schreef:

    Wow, wat goed Wouter! Gefelicteerd met je nieuwe baan. Ik wens je veel succes. Hartelijke groeten, Otteline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>