Keuzestress? 7 tips om het nemen van beslissingen te vereenvoudigen

KeuzestressHeb jij ook zo’n moeite met het maken van keuzes? Twijfel je over of je nu wel of niet moet gaan voor die nieuwe carrière? Of je nu wel of niet die opleiding wilt gaan doen? Of je nu wel of niet op vakantie wilt naar Thailand?

Stel dat het tegenvalt. Stel dat je kiest voor die nieuwe baan en het helemaal niet blijkt te zijn wat je ervan verwacht had. Sterker nog, die nieuwe baan blijkt vies tegen te vallen. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost vermijden. Dus dan maar liever niet kiezen, of de beslissing eindeloos uitstellen of de keus aan iemand anders overlaten.

Kortom:

* Worstel je met verschillende opties en raak je overweldigd door het uitdenken van de verschillende mogelijkheden met bijbehorende consequenties?

* Voelt kiezen alsof je jezelf beperkt? Ben je na je keuze meer bezig met de dingen die je niet kiest in plaats van dat je blij bent met de keuze die je hebt gemaakt?

* Of wil jij het liefst alles tegelijk en wil je helemaal niet kiezen? Doe je nog liever alles voor de helft, dan dat je een keuze maakt?

Troost je, je bent niet de enige. Veel young professionals hebben moeite met het maken van keuzes; ze lijden aan keuzestress. Als jij eenmaal van jezelf weet dat je het lastig vindt om te kiezen, dan heb je de eerste stap eigenlijk al gezet. Je bent je er bewust van en dit stelt je in staat er iets aan te doen.

Wat te doen als de keuzestress toeslaat?

1. Bepaal welke keuzes belangrijk zijn en steek daar je tijd en energie in;

2. Vraag jezelf af of het reëel het is dat je alle mogelijkheden van te voren kent, overziet en begrijpt;

3. Bedenk of het voor het maken van de keuze überhaupt noodzakelijk is dat je alle opties kent;

4. Realiseer je dat de keuzes die je maakt kleine stapjes zijn in een langer traject. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat nu een ‘foute’ beslissing lijkt, kan op de lange termijn zomaar heel positief uitpakken;

5. In plaats van alles voor de helft te doen, kun je er ook voor kiezen om een prioriteitenlijst te maken en daar je keuzes op te baseren;

6. Betrek bewust minder opties in het keuzeproces om spijt te beperken. Je hoeft na je keuze niet aan al die afgewezen opties te denken;

7. Wees je er tot slot van bewust dat niet kiezen het minst gelukkig maakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond.

Dus betrap je jezelf er op dat je aan het wikken en wegen bent over die nieuwe functie, dat je twijfelt over een carrière switch, dat je een project maar voor je uit blijft schuiven en je ‘to do list’ als maar langer wordt? Neem dan de tijd om stil te staan bij de bovenstaande punten. Je zult zien, dat die knoop opeens een stuk makkelijker is doorgehakt!

Ik ben benieuwd of jij worstelt met keuzestress en hoe jij er mee omgaat! Ik vind het leuk als je het wilt delen op dit blog!

Heb je loopbaan vragen waar je alleen niet uitkomt, bijvoorbeeld een probleem op je werk, een sollicitatievraag of iets anders? Stel ze me gerust, ik help je graag vrijblijvend verder.

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>