Mis je begeleiding op je werk? Zoek een mentor

young professionals, young professional, loopbaanbegeleiding, loopbaanadvies, hoe vind ik een baan, ik zoek een baanVeel van de young professionals die ik spreek lopen aan tegen het gebrek aan begeleiding in hun baan. Ze hebben duidelijk behoefte aan een mentor, iemand die eerder met het bijltje gehakt heeft, een ouder iemand die hen van advies kan voorzien en hen uitdaagt het maximale uit zichzelf te halen.

Young professionals willen graag zo’n mentor en verwachten min of meer dat zij van hogerhand iemand toegewezen krijgen. Ze zijn teleurgesteld als dit niet het geval is.

ZOEK ZELF JE IDEALE MENTOR

Maar waarom wachten tot iemand zich aandient? Je kunt ook zelf het heft in eigen hand nemen en op zoek gaan naar een geschikte mentor. Hoe jouw ideale mentor eruit ziet bepaal jij helemaal zelf. Het is echter wel raadzaam om uit te kijken naar iemand waar je goed mee kan opschieten, maar ook weer niet te goed. Iemand die meer ervaring heeft dan jij, iemand die jou kan uitdagen en een spiegel voor kan houden.

EEN COLLEGA OF IEMAND VAN BUITENAF

Een mentor kan in dezelfde organisatie werkzaam zijn, maar dit hoeft niet per se. Wanneer je start in een organisatie en na verloop van tijd hogerop wilt, kan een interne mentor uitkomst bieden. Als je een carri√®reswitch overweegt, kan een externe mentor weer handiger zijn. Je kunt ook afhankelijk van het vraagstuk verschillende mentoren raadplegen. Ik heb bijvoorbeeld als ZZP’er een aantal mensen om mij heen met verschillende achtergronden en expertises, waarbij ik terecht kan om te klankborden en die ik indien nodig om raad kan vragen: mijn eigen raad van advies. Andersom help ik anderen ook graag wanneer zij een beroep op mij doen. Zo vervul ik tegelijkertijd voor anderen de rol van mentor en coach.

VRAAG OM HULP

Heb je de juiste persoon eenmaal gevonden? Leg dan je vraagstuk of probleem aan diegene voor en vraag om zijn/haar mening, of vraag of ze je kunnen helpen met het oplossen van een bepaald vraagstuk. De meeste mensen zijn graag bereid anderen te helpen wanneer er een beroep op ze wordt gedaan.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>