Waarom een goede voorbereiding cruciaal is bij het solliciteren

Welke baan past bij mijEen baan vinden die echt bij je past; dit is voor jou als young professional veel meer een thema dan het ooit voor jouw ouders en grootouders is geweest. Tijden zijn veranderd, waar het ooit belangrijk was om een baan te hebben en geld in het laatje te brengen, is het tegenwoordig ook van groot belang dat deze baan zinvol is en je in staat stelt om je maximaal te ontplooien.

Kortom wil jij een baan hebben die echt bij je past, dan zullen er aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Bijvoorbeeld: ruimte om jezelf te ontwikkelen en daadwerkelijk iets toe te voegen, waardering voor je werk, vrijheid, uitdaging etc.

Maar laten we even een stapje terug zetten in de tijd, je hebt je studie afgerond en bent klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Hoe vind je dan de baan die echt bij je past, laat staan hoe weet je welke baan echt bij je past?

Wat ik vaak zie in mijn praktijk voor loopbaancoaching is; dat Young Professionals geneigd zijn in eerste instantie een baan te zoeken die aansluit bij hun studie. Daarbij staan zij echter niet stil bij de wezenlijke vraag: wat vind ik echt leuk? Wat vind ik zo interessant dat ik er geen genoeg van kan krijgen?

De redenen hiervoor lopen uiteen: druk ervaren om aan de slag te gaan, denken ‘ik heb nu eenmaal deze studie afgerond dus moet ik erook wat mee doen’, tot aan een gebrek aan zelfbewustzijn, waarmee ik bedoel dat zij er zich niet van bewust zijn dat zij een studie hebben afgerond die niet goed aansluit bij wat ze graag willen in een baan. Daar komt nog bij dat zij vaak niet weten wat ze echt leuk vinden in een baan.

Ik zie vaak dat young professionals op basis van een zelf gecreëerde voorstelling van hoe hun werk zal zijn aan de slag gaan in hun nieuwe baan. Ze hebben bedacht dat ze waarschijnlijk veel met persoon X zullen samenwerken of veel aan onderwerp Y zullen besteden, als ik dan echter doorvraag, weten ze dat helemaal niet zeker.

Niet slim, als je het mij vraagt! Ik vergelijk het met het kopen van een huis, zonder het van te voren bezichtigd te hebben. Dat doe je toch ook niet? Je wilt weten of de bouwtechnische staat goed is, of het voldoende ruimte bevat, of je jezelf daar ziet wonen?

Waarom dan wel kiezen voor een baan, waarvan je niet weet met wie je komt te werken, hoe men met elkaar omgaat, wat de werkbelasting is, welke opdrachten je voornamelijk krijgt, in hoeverre er sprake is van begeleiding?

Nu hoor ik je al denken, maar ik bereid me wel goed voor. Goede voorbereiding houdt echter niet op bij een antwoord weten op de meest gestelde vragen en weten hoe jij jezelf moet verkopen, het houdt ook in dat je helder op een rij hebt wat jij wilt in die baan. Wat voor soort werkzaamheden verricht je het liefst, hoeveel begeleiding is voor jou wenselijk, met wat voor soort mensen werk je bij voorkeur, werk je liever in een team of zelfstandig en ga zo maar door!

Laat je niet verleiden door de gedachte ‘dan heb ik in ieder geval een baan’. Neem de tijd om goed uit te zoeken wat je wilt in een baan en wat voor soort werk er echt bij jou past. Het kost aanvankelijk wat meer tijd, maar in een later stadium zul je er de vruchten van plukken!

Basisingrediënten voor het vinden van de baan die echt bij je past:

1.            Weet van jezelf wie je bent, wat je kunt en wat je wilt;

Onderzoek dit door met bekenden hierover te praten. Als je er alleen niet uitkomt, schakel dan hulp in van bijvoorbeeld een loopbaancoach.

2.            Maak een profiel van jouw ideale baan;

Beschrijf daarin alle elementen waar jouw baan aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: ruimte voor creativiteit, werken in teamverband, internationale aspecten, beperkte reistijd, veel opleidingsmogelijkheden etc.

3.            Zoek in jouw netwerk naar deze baan;

Drie van de vier vacatures worden via netwerken vervuld! Maak ook gebruik van Social Media als LinkedIn en Twitter. Met de komst van Social Media is solliciteren met behulp van je netwerk vele malen eenvoudiger geworden.

Wil jij graag de baan vinden die écht bij je past, maar weet je niet hoe je dit aan kunt pakken? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. Je kunt mij bereiken via 06-14024866 of info@youngpeoplecoaching.nl

Ik wens je een fijne dag!

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>