Spiegelen; dé manier om je droombaan te vinden

SpiegelenIk heb altijd een fascinatie gehad voor spiegels. Alleen al het feit dat je zonder spiegel geen idee zou hebben hoe je eruit ziet vind ik bijzonder. Door andere mensen te gebruiken als spiegel voor jezelf, kun je achterhalen wat voor baan bij jou past.

Dit doe je door naar iedereen in je omgeving te kijken, mensen die je persoonlijk kent, maar ook mensen van tv of mensen waar je iets over hebt gelezen. Vraag je daarbij af wie van deze mensen een baan heeft die jij ook heel graag zou willen hebben en hoe en waarom ze die plaats bereikt hebben.

WELKE BEROEPEN VALLEN JE OP

Grasduinen door je LinkedIn-connecties: wat doen zij zoal en zit er iets tussen wat jou ook leuk lijkt? Wat voor filmpjes spreken je aan op internet of welk tv-programma trekt elke keer weer je aandacht? Wat voor beroepen vallen je op als je over straat loopt? Stap je bij de bloemist naar binnen en denk je dan: ‘wat heeft zij toch een leuk werk’? Of word je enthousiast als je iemand met een filmcamera ziet lopen?

Schieten je al banen te binnen?

DRIE DROOMBANEN

Maak een lijstje met minimaal drie droombanen en beschrijf per baan wat die persoon precies doet. Bekijk vervolgens uit welke onderdelen het werk bestaat en wat jou precies aanspreekt in dat werk. Noem zoveel mogelijk dingen op. Bedenk ten slotte welke baan je het liefst zou willen en zoek uit hoe je iemand kunt spreken die zo’n baan heeft.

ZOEK DE PERSOON MET JOUW DROOMBAAN OP

Cliënten stimuleer ik altijd om contact op te nemen met de persoon die hun droombaan heeft. De eerste reactie is dan vaak: ‘Dat kan toch helemaal niet! Hoe kom ik dan met die persoon in contact?’ Ik weet inmiddels uit ervaring dat dat helemaal niet zo moeilijk is. Kijk of je via via met die persoon in contact kunt komen. Twitter is ook een makkelijke manier om snel met mensen in contact te komen.

Wanneer jij als ambitie hebt om de volgende bestsellerauteur van Nederland te worden en er is één schrijver die jij bijzonder goed vindt, waarom zou je hem of haar dan niet benaderen om wat te vragen over het vak? De kans bestaat dat iemand niet reageert of dat die persoon geen tijd daarvoor heeft, maar het is in ieder geval het proberen waard.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

2 Reacties op Spiegelen; dé manier om je droombaan te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>