Sta jij aan het roer van je loopbaan of ben je slachtoffer van je omstandigheden?

young professional loopbaancoachingEen voormalig cliënt, laat ik hem Sander noemen, kon ondanks diverse sollicitatiepogingen, maar geen nieuwe baan vinden. Sander had Rechten gestudeerd, maar zijn studie niet afgemaakt. Hij werkte inmiddels al een aantal jaar als vertegenwoordiger en had het prima naar zijn zin tot dat hij door bezuinigingen gedwongen werd een nieuwe baan te zoeken.

Hij schreef tientallen sollicitatiebrieven en de enkele keer dat hij wel uitgenodigd werd voor een gesprek kreeg hij te horen dat hij niet enthousiast genoeg was of overgekwalificeerd. Sander was de wanhoop nabij toen hij bij Young People Coaching kwam. Hij stelde geen hoge eisen aan een baan, hij wilde gewoon aan de slag, maar toch lukte het hem niet.

Sander was ervan overtuigd geraakt dat niemand hem wilde hebben omdat hij zijn studie niet had afgemaakt. Hij vond zichzelf ook onvoldoende sociaal vaardig en meende dat hij daarom keer op keer afgewezen werd. Zijn studie afmaken was evenmin een optie, hij had er geen vertrouwen meer in dat het hem ditmaal wel zou lukken. Sander was gaandeweg in een negatieve spiraal geraakt, hij raakte steeds meer het vertrouwen in zichzelf kwijt en zijn loopbaan leek uit te draaien op een grote mislukking.

Totdat ik Sander liet inzien dat hij zelf een belangrijk aandeel had in het verloop van zijn loopbaan. Hij kon doorgaan op de ingeslagen weg en zichzelf de grond in praten en steeds moedelozer worden of hij kon het tij keren. Hij besloot te kiezen voor het laatste.

Sander leerde dat hij zijn eigen leven creëert, door de dingen waar hij aandacht aan geeft. Zolang hij vast bleef houden aan het idee dat niemand hem wilde hebben, kon hij er vanuit gaan dat dat ook het geval was.Sander ging gebukt onder het principe “waaraan je aandacht geeft groeit”. Als je meer problemen wilt, meer sollicitaties die op niets uitlopen, meer tegenslagen, geef dan aandacht aan deze dingen en je zult zien dat dit exact hetgene is wat je krijgt! Mensen zoals Sander, richten zich uit angst op de dingen die zij niet willen of waar zij bang voor zijn. Ze zijn bang dat ze niet genoeg geld zullen verdienen, ziek zullen worden of dat er een ramp zal plaatsvinden. Ze beseffen echter niet dat angst een levendige verbeelding is van precies dat wat er gebeurt, waarvan je niet wilt dat het gebeurt.

Je richten op iets wat je niet wilt is voor velen een gewoonte geworden. Herken je dat bij jezelf? Wanneer je merkt dat jij je op een negatieve manier op iets richt, zeg dan in jezelf ‘vervangen’ en vervang die gedachte door iets positiefs. Zodra jij je aandacht richt op positieve dingen, voordelen, kansen en mogelijkheden, dan zullen er steeds meer van deze positieve dingen in je leven verschijnen.

Als je echt eerlijk bent tegenover jezelf, dan zal je ontdekken dat de dingen waar jij ieder moment en elke dag weer aandacht aan besteedt de resultaten creëren die jij in je leven ervaart.

Toen Sander er eenmaal van doordrongen was dat hij zelf voor een belangrijk deel in de hand heeft hoe zijn loopbaan eruit ziet, kon hij zelf aan het roer gaan staan. De eerste stap was dat hij ging focussen op de dingen die hij goed had gedaan in plaats van de dingen die niet goed gingen. Elke dag eindigde hij met het maken van een lijstje met (kleine) dingen die hij leuk vond om te doen, dingen waar hij trots op was of die hem een goed gevoel gaven. Dit hielp hem gaandeweg zijn zelfvertrouwen te vergroten.

Sander ging zijn aandacht richten op de dingen die hij wilde bereiken in plaats van de dingen die hij niet wilde en merkte dat het hem hielp om stappen in die richting te zetten. In plaats van in een neerwaartse spiraal, kwam Sander nu in een flow. Zijn zelfvertrouwen nam toe, hij wist steeds beter wat hij graag wilde in zijn werk en slaagde er ook in om dat voor elkaar te krijgen. Niet lang daarna vond hij een nieuwe baan waar hij het nu nog steeds naar zijn zin heeft. Maar dat niet alleen, Sander heeft ook zijn Rechten studie opgepakt en is bezig met de afronding daarvan.

Mooi om te zien tot wat voor een resultaat een shift in focus en aandacht op kan leveren, vind je niet?

Hoe zit dat bij jou? Ben jij iemand die beren op de weg ziet? Ga je er meestal vanuit dat iets toch niet zal lukken, denk je eerder in beperkingen in plaats van mogelijkheden? Kies er dan net als Sander voor om het tij te keren.

Geef aandacht aan de positieve dingen in je leven en je zult zien dat zich steeds meer kansen en mogelijkheden voordoen en je zelfvertrouwen zal toenemen. Vervang negatieve gedachten door ‘vervang’ te zeggen en denk aan iets positiefs dat óók kan gebeuren.

Neem minimaal 21 dagen de tijd om je te leren focussen op de positieve dingen en je zult zien dat het gaandeweg steeds meer vanzelf gaat, totdat je er uiteindelijk niet eens meer bewust over na hoeft te denken.

Ik wens je veel succes, sta aan het roer van je loopbaan!

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel of het deelt op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>