Stap uit je comfortzone!

young professionals, young professional, loopbaanbegeleiding, loopbaanadvies, loopbaancoaching, hoe vind ik een baan, ik zoek een baan, outplacement, cv check, LinkedIn profiel check

Vorig jaar ben ik alleen naar Portugal geweest, om daar zelf gecoacht te worden. Die week werd ik vrijwel constant uitgedaagd om uit mijn comfort zone te stappen. Het begon al toen ik het vliegtuig uitstapte en mijn huurauto moest vinden. Toen ik vervolgens bij een Portugees tankstation moest tanken, wat totaal anders werkt dan in Nederland, realiseerde ik me hoeveel ik in het dagelijks leven op de automatische piloot doe.

Ook de plaats van bestemming bereiken bracht de nodige obstakels met zich mee. Voor dat ik het wist waande ik me in een plaatselijk supermarktje en maakte ik met handen en voeten aan de caissière duidelijk waar ik heen moest.

Die avond was de toon voor de rest van de week gezet. Ik kwam keer op keer in situaties terecht waarin ik op mezelf terug geworpen werd en me er alleen uit moest redden. Hoewel die momenten spannend en soms eng waren, gaven ze me naderhand een alles overweldigend gevoel van trots!

Wanneer ben jij voor het laatst uit je comfort zone gestapt?

Als je het liever niet doet, dan geef ik je twee goede redenen om het wel te doen:

- Het vergroot je zelfvertrouwen
- Je leert er door en ontwikkelt jezelf

Hierbij dan ook een aantal tips om het verlaten van je veilige comfort zone te vergemakkelijken:

1. Focus op de winst

Ben je geneigd vooral beren op de weg te zien en geef je daar veel aandacht aan? Dit maakt de stap uit je comfortzone er niet makkelijker op!

Verleg je aandacht naar de winst van de verandering en bedenk wat het je oplevert als je de stap wel hebt gezet. Je zult zien, dat het verleggen van de focus je gaandeweg helpt om de stap juist wel te zetten.

2. Neem kleine stappen

Je hoeft niet van de ene op de andere dag je grootste uitdaging aan te gaan, deel het op in overzichtelijke deelstappen. Je zult zien dat het dan een stuk makkelijker en minder eng is.

3. Bedenk dat de dingen waar je het meest tegen op ziet, achteraf altijd meevallen.

Houd dat in je achterhoofd en de stap uit je comfort zone, is makkelijker gezet.

Ik vind het leuk als jij jouw ervaringen met mij wilt delen! Laat je een reactie achter?

Heb je loopbaanvragen, waar je alleen niet uitkomt? Neem gerust contact met me op.

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

 

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

6 Reacties op Stap uit je comfortzone!

 • Martinique schreef:

  En soms word je opeens uit je comfort zone weggerukt, zoals ik twee jaar geleden heb ondervonden. Op dat moment voelde het verschrikkelijk, want het was geen keuze, maar achteraf kijk ik er met positief gevoel op terug. Ik herken inderdaad het gevoel van trots. De situatie was niet makkelijk, maar ik heb ‘m overwonnen en ontzettend veel geleerd! Hierdoor is het voor mij ook makkelijker geworden om aan nieuwe dingen te beginnen. Ik zeg niet bij voorbaat ‘nee’ (wik en weeg heus nog wel), denk erover na en als het mij bevalt, dan ga ik er ook voor.
  Goede blog, Otteline, ik hoop dat mensen na het lezen ook gaan proberen om uit hun comfort zone te stappen!

 • Marian schreef:

  Dank je voor het delen!

  We doen idd heel veel op de automatische piloot. Ik reed gisteren in de auto en luisterde naar mijn navigatie maar eigenlijk wilde ik de route rijden wat ik altijd doe maar dacht laat ik maar eens kijken welke kant de navi mij opstuurt. Een hele andere route voordat ik bij de snelweg kwam maar wel weer leerzaam. Doe eens wat anders!
  Slaap je ook altijd aan dezelfde kant in het bed? Wissel eens of koop eens ander brood.

  Stoer van je Otteline alleen op pad maar ook een voorbeeld, bedankt voor het delen.

  Warme groet, Marian

 • Nancy schreef:

  Otteline, ik werd het meest getriggerd door de zin: “Bedenk dat de dingen waar je het meest tegen op ziet, achteraf altijd meevallen”. Het deed me direct denken aan de operatie die ik vorig jaar onderging. Enorm tegenop gezien maar viel inderdaad mee.
  Maar heeft dat dan ook niet te maken met het verlopen van de tijd en dat je later niet meer goed weet te herinneren hoe het echt was? Net als herinneringen die je misschien later juist mooier maakt dan ‘t echt was. Mogelijk! Alhoewel de stoepen van bepaalde straten in mijn herinnering als kind ENORM breed waren, die blijken achteraf juist smaller te zijn!

  Hoe het ook zij, het valt achteraf eigenlijk altijd mee. En dat geldt ook voor de dagelijkse dingen waar je even geen zin in hebt of zelfs tegenop ziet. Voor mij helpt het altijd goed om t resultaat te visualiseren: je kind gaat zichzelf toch aankleden. Of voordat je die ene klant belt zie je voor je dat deze zegt: Ja! Laten we een afspraak maken!
  Het maakt het allemaal een stuk gemakkelijker en relaxter.

  Uit je comfortzone stappen is voor mij ook een keer de dingen (zowel zakelijk als priv√©) anders aanpakken dan normaal. Laatst eens een keer NIET de tomtom aangezet en gereden naar een bestemming waar ik nog nooit was geweest. Of tijdens een (zakelijk) gesprek eens die ene vraag stellen waar je normaal nooit het lef voor had. Maar ook: een keer lekker shoppen terwijl je eigenlijk moest werken van jezelf…
  Het effect is bij alle voorbeelden hetzelfde : super!

 • Simone schreef:

  Lieve Otteline,

  Wat ben je toch goed bezig met YPC! Dat alleen al vind ik erg inspirerend. Heerlijk om geregeld je nieuwsbrief te ontvangen. Het zet me altijd weer even aan het denken, en dat is goed!

  Liefs,
  Simone

 • Lotte Eijkelestam schreef:

  Hoi Otteline,

  Jou tekst is zo waar. Ik wist wel dat je naar Portugal was geweest, maar wist niet dat dat om deze reden was. Goed zeg!

  Ik moest wel lachen toen ik sit stukje las, want het is zo van toepassing op waar ik een paar weken geleden stond! Zoals je wel weet ben ik toen dus alleen naar Mallorca gegaan. Ik verlangde naar de zon, of eigenlijk nog wel meer naar een ontsnapping uit de dagelijkse sleur. Of het verlaten van je veilige comfort zone, hoe jij dat dan beschrijft. Ook ik zag beren op de weg. Eerst zei ik tegen mezelf: ,,Lekker impulsief idee, dat doe je toch niet.” En later, toen ik het wel serieus overwoog, was ik bang dat het misschien wel heel saai zou worden in mijn eentje. Toch besloot ik het te doen. Ik stelde mijzelf de vraag: ,,wat is het ergste wat je kan overkomen?” Het antwoord daarop was:,,dat ik me eenzaam ga voelen en dat het niet leuk is.” En op dat moment dacht ik: gaan! Als het niet leuk is, nou ja, het is maar een weekje, en dan weet ik dat ook weer. Je kunt beter spijt hebben van wat je wel hebt gedaan, dan van wat je niet hebt gedaan.

  En ik heb een fantastische week gehad! Prachtig eiland, schitterend weer en toevallig ook nog harstikke aardige mensen tegengekomen. Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik nu bezig ben om te regelen au pair te worden op Mallorca!

  • Otteline schreef:

   Hi Lotte,

   Bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je het zo naar je zin hebt gehad op Mallorca en wat goed dat je je niet door je angst hebt laten leiden, maar het gewoon hebt gedaan. Ben het helemaal met je eens: je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>