Succesvol solliciteren kun je leren

young professional, young professionals, loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, loopbaanadvies, hoe vind ik een baan, ik zoek werk, outplacement, cv check, LinkedIn profiel check

Veertig keer uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek en iedere keer in de eerste ronde afgewezen worden. Dit overkwam een van mijn cliënten de afgelopen twee jaar. Zijn verhaal maakte mij nieuwsgierig. Hoe komt het dat iemand keer op keer afgewezen wordt? En als je geen sollicitatiewonder bent, kun je het dan wel leren? Als je het mij vraagt, kun je succesvol solliciteren wel degelijk leren.

 Hoe solliciteer je succesvol?

1. Een goede eerste indruk is goud waard  

De eerste paar minuten blijken vaak allesbepalend te zijn in een sollicitatiegesprek. Let op je lichaamshouding: Loop met een rechte rug, schouders naar achter en borst voor uit. Treed de recruiter met een open blik en een glimlach tegemoet. Dit zorgt voor een positieve uitstraling.

2. Geef een goede hand  

De manier waarop je een hand geeft, zegt veel over jou. Een te stevige hand, kan de indruk wekken dat je dominant bent, een te slappe hand is echter ook niet aan te raden. Zorg ervoor dat je een hand geeft, die daar precies tussen in zit. De meeste mensen zijn zich er niet bewust van hoe zij een hand geven, oefen het handen schudden eens met een bekende.

3. Wees authentiek  

Ga geen toneelstukje opvoeren, maar wees vooral jezelf! Dit betekent niet dat je je gedraagt alsof je thuis bent, maar dat je laat zien wie jij bent als professional. Vul niet in wat de recruiter mogelijk van jou wil horen, maar luister goed naar de vragen en geef daar eerlijk en open antwoord op. Elke persoon heeft goede en minder goede kanten, laat zien dat jij je daar bewust van bent.

4. Lichaamstaal spreekt boekdelen  

Ben je ook tijdens het gesprek bewust van je lichaamstaal. Zit recht op je in stoel en neem een actief luisterende houding aan. Maak oogcontact tijdens het gesprek, ook al ben je misschien nerveus, wegkijken, draagt niet bij aan een open gesprek. Vermijd over elkaar geslagen armen, het komt gesloten over, alsof je iets te verbergen hebt.

5. Tweerichtingsverkeer 

Beschouw het sollicitatiegesprek als een wederzijdse kennismaking. Het bedrijf wil jou beter leren kennen, maar ook jij wilt uitzoeken of jij je waardevolle tijd en energie in deze functie en organisatie wilt steken. Maak gebruik van de gelegenheid om ook zelf vragen te stellen. Hiermee maak je het gesprek gelijkwaardiger. Denk wel goed na over de vragen die je stelt, als je informeert naar iets dat algemeen bekend is, wekt dat eerder irritatie op.

6. Een goede voorbereiding is het halve werk  

Bereid je van te voren goed voor op het gesprek. Verdiep je in je gesprekspartner(s), door bijvoorbeeld op LinkedIn of Google te kijken. Indien mogelijk kun je tijdens het gesprek refereren aan iets dat je over die persoon hebt gelezen. Mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten. Verdiep je ook in de organisatie, door te lezen op internet en bijvoorbeeld contact op te nemen met mensen die je (via via) kent, die reeds bij de organisatie werkzaam zijn.

7. Bedenk voorbeelden 

Lees de vacature door en bedenk voor elke gevraagde competentie een voorbeeld waar uit blijkt dat je over die competentie of eigenschap beschikt. Veel recruiters werken aan de hand van de STAR-methode, Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Bedenk dus in wat voor situatie, jij een bepaalde taak had, welke actie heb je ondernomen en wat daarvan het uiteindelijke resultaat was.

Mijn cliënt is inmiddels succesvol gaan solliciteren, sterker nog hij is onlangs aangenomen! Mocht jij van nature geen sollicitatietalent zijn, laat je dan niet uit het veld slaan, ook jij kunt het leren om succesvol te solliciteren.

Niet iedereen pakt deze aanpak direct zelf op. Wil jij hulp en begeleiding bij het leren succesvol te solliciteren? Young People Coaching helpt jou graag. Door middel van rollenspellen en video-opnames krijg je een goede indruk van hoe jij je presenteert tijdens sollicitatiegesprekken en op welke punten jij jezelf nog kunt verbeteren. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie. Je kunt me mailen: info@youngpeoplecoaching.nl of bellen 06-14024866.

** Dit artikel schreef ik eerder voor www.careerwise.nl **

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

1 Reactie op Succesvol solliciteren kun je leren

  • Christa schreef:

    Hoi Otteline,

    Hier ben ik het helemaal mee eens! Deze top 7 vind ik heel inspirerend en bruikbaar. De voorbereiding op een gesprek aan de hand van deze adviezen, zet mij helemaal in het goede perspectief. Dankjewel!

    Lieve groet, Christa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>