Succesvol Solliciteren Stap 5: de laatste stap naar de baan die bij jou past

Stap 5 Baan die bij je past

Je bent aangekomen bij stap 5, de laatste stap voor het succesvol solliciteren. Als het goed is heb je verschillende oriënterende gesprekken gevoerd, via social media reacties gekregen en heb je jouw droombaan in het vizier. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat jij die baan krijgt. Door de oriënterende gesprekken weet je nu redelijkerwijs wie je moet benaderen voor de functie die jij ambieert.

Neem contact op met die persoon en vertel dat je arbeidsmarktonderzoek is afgerond en je erachter bent gekomen dat een functie bij zijn/ haar organisatie jou het meeste aanspreekt. Informeer vervolgens naar de mogelijkheden binnen de organisatie. Ergo: je gaat niet uit van vacatures/advertenties maar (proactief) van je eigen idee dat je geheel je zinnen hebt gezet op een PR-baan bij Mars omdat je dat bijzonder aanspreekt en je daar uitermate gekwalificeerd voor bent: dit is een fundamenteel verschil (o.a. omdat jij het bedrijf hebt geselecteerd).

Door het oriënterende gesprek, heb je vermoedelijk een streepje voor op andere young professionals die een open sollicitatie sturen of reageren op een vacature. Jou hebben ze immers al gezien en als het goed is hebben ze een positieve indruk van je gekregen.

Mochten er onverhoopt geen mogelijkheden zijn binnen de organisatie van je voorkeur, zet dan wederom je netwerk in, om in een andere organisatie de baan te bemachtigen die bij jou past.

Ook kun je proberen om via een omweg bij je ideale werkgever terecht te komen, door bijvoorbeeld werk te zoeken bij een van zijn klanten of bij een bedrijf dat intensief met je ideale werkgever samenwerkt. Je vergroot hiermee de kans dat je op termijn alsnog een baan bemachtigt omdat je inmiddels veel kennis hebt vergaard van de organisatie en het werkveld.

Netwerken, zoals je met de oriënterende gesprekken doet, is een effectieve en snelle manier om een baan te vinden die bij je past. Nog altijd worden drie van de vier vacatures via netwerken vervuld . Ik kan dan ook niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je netwerk in te zetten bij het vinden van een baan.

GEEF NIET OP EN HOUD DE MOED ERIN

Het is belangrijk om je te beseffen dat succesvol solliciteren veel tijd in beslag neemt. Beschouw het als een fulltime baan, het is niet iets wat je er even naast doet. In de huidige tijd is het niet gemakkelijk om een baan te vinden en al helemaal niet een baan die echt bij jou past. Houd er dan ook rekening mee dat je een half jaar daarvoor nodig zult hebben en wellicht nog langer. Laat je niet uit het veld slaan als je die baan maar niet lijkt te krijgen. Veel mensen werden pas succesvol zijn, nadat zij eerder talloze keren waren afgewezen. Wist je dat Einstein bij de meeste lessen op school weggestuurd werd en dat bekende acteurs vaak talloze keren afgewezen zijn eer zij een keer aan de slag konden en succesvol werden?

EEN GEBREK AAN ZELFVERTROUWEN

Ontbreekt het jou aan het benodigde zelfvertrouwen? Werk daar dan aan. Een eerste stap om meer zelfvertrouwen te krijgen is aandacht te geven aan de positieve dingen in je leven en je zult zien dat zich steeds meer kansen en mogelijkheden voordoen en je zelfvertrouwen zal toenemen.

Ook al ondervind je tegenslag op tegenslag blijf gefocust op jouw droombaan en behoud het vertrouwen dat je deze baan uiteindelijk zult vinden. Onthoud dat de dingen waar jij ieder moment en elke dag weer aandacht aan besteedt de resultaten creëren die jij in je leven ervaart. Als jij denkt ‘het gaat me toch niet lukken om die baan te vinden?’, hoe groot schat je zelf dan de kans dat je wél een baan vindt die bij jou past? Die kans is dan uitermate klein. Als je daarentegen blijft vertrouwen in jezelf en ook bij tegenslagen de moed niet verliest, dan zal je zien dat je uiteindelijk wel degelijk een passende baan zult vinden.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

2 Reacties op Succesvol Solliciteren Stap 5: de laatste stap naar de baan die bij jou past

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>