Vind in 10 stappen de baan die echt bij je past

loopbaancoaching, loopbaanbegeleiding, loopbaanadvies, young professionals, young professional, ik zoek een baan, hoe vind ik een baan, outplacement, cvYoung professionals worstelen nogal eens met het vinden van de baan die echt bij ze past. Eenmaal afgestudeerd hebben ze een bepaalde verwachting van een organisatie en functie, maar het blijft vaak bij een beeld dat niet getoetst is aan de werkelijkheid. De praktijk moet dan uitwijzen of de organisatie en branche daadwerkelijk bij iemand past. Cliënten zeggen tegen mij: ‘Ik wilde heel graag bij dit bedrijf aan de slag, maar nu ik er werk, heb ik niet het gevoel dat deze organisatie of dit soort werk echt bij mij past.’

‘Hoe vind ik een baan die wel bij mij past?’ Is een vraag die mij dan ook geregeld gesteld wordt.

10 stappen voor het vinden van de baan die echt bij je past

1. Onderzoek wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waar je lange tijd mee bezig kunt zijn zonder dat de verveling toe slaat.

2. Bedenk wat jouw kwaliteiten en competenties zijn, waarvoor doen mensen een beroep op jou?

3. Ga na wat jouw drijfveren zijn, wat motiveert jou om in actie te komen?

4. Sta stil bij de waarden die voor jou belangrijk zijn in je werk. Denk bijvoorbeeld aan vrijheid, zekerheid en betrokkenheid.

5. Bedenk in wat voor soort arbeidsomstandigheden jij het beste tot je recht komt. Werk je graag in een kantoortuin, bij voorkeur in teamverband, of heb je liever een werkplek voor jezelf en werk je bij voorkeur zelfstandig?

6. Maak een profiel van jouw droombaan en beschrijf hoe jouw ideale baan er en detail uitziet.

7. Stel een lijst met organisaties en bijbehorende functies samen waar jij graag meer van zou willen weten.

8. Leg je lijst met organisaties voor aan mensen in jouw omgeving en vraag hen of zij mensen kennen die bij deze bedrijven werkzaam zijn. Indien dit het geval is vraag hen of zij bereid zijn jou bij die persoon te introduceren.

9. Ga met verschillende personen in de bedrijven en instellingen van jouw voorkeur gesprekken aan om meer te weten te komen over het bedrijf en de eventuele mogelijkheden. Belangrijk om je te realiseren: dit zijn geen sollicitatiegesprekken, maar oriënterende gesprekken. Het doel van deze gesprekken is te achterhalen wat voor een soort organisatie het is en of jij jezelf daar ziet werken.

10. Wanneer je voldoende oriënterende gesprekken gevoerd hebt, zul je zien dat het steeds helderder wordt wat voor soort werk en welke organisaties wel en niet bij jou passen. Wanneer je zeker weet dat je de organisatie en baan hebt gevonden die bij jou past, maak er dan werk van!

Als je deze 10 stappen achtereenvolgens doorloopt ben ik er zeker van dat jij een baan kunt vinden die echt bij je past. Realiseer je echter wel, dat het niet altijd vanzelf zal gaan, dat je soms misschien ten einde raad zult denken dat het je nooit gaat lukken. In dat soort situaties zit er maar één ding op: zet door en geef niet op!

Zie je er tegen op om alleen, deze tien stappen te zetten? Ik help je graag met verschillende coachingsprogramma’s en trajecten. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

Ik vind het zoals altijd, leuk als je reageert op mijn blog. Heb jij de baan die echt bij je past gevonden of juist helemaal niet? Laat een reactie achter op dit blog!

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>