Waarom je als Young Professional niet zonder sterk Personal Brand kunt

personal brandingJe zult vast wel eens van de term ‘Personal Branding’ gehoord hebben. Maar weet je ook wat het betekent en ben je je bewust van de belangrijke rol die jouw ‘personal brand’ speelt in je loopbaan?

Als je iemand de eerste keer ontmoet of je ziet iemand op een foto of video, dan heb je meestal snel een eerste indruk van iemand. Dat geldt voor mijzelf in ieder geval wel. Wanneer iemand voor de eerste keer bij mij komt voor loopbaancoaching check ik van te voren vaak LinkedIn om alvast wat meer over die persoon te weten te komen. Nu had ik onlangs een kennismaking met iemand en van te voren checkte ik wat er online over haar te vinden was. Op haar LinkedIn-profiel stond een foto van een in mijn ogen ietwat intimiderende jonge vrouw. In mijn hoofd hield ik alvast rekening met een pittig kennismakingsgesprek. Toen ik haar uiteindelijk in het echt ontmoette, bleek zij
allesbehalve een pittige tante te zijn, maar eerder een wat timide meisje. Grappig he? Hoe zo’n eerste indruk je kan misleiden.

Zoals jij een bepaald beeld kan hebben van iemand, hebben anderen dat ook van jou. Heb je een idee hoe anderen jou zien? Wat zij kenmerkend en typerend aan jou vinden? Ook jij hebt een personal brand, of je dat nu wilt of niet. Wat is het eerste waar anderen aan denken als ze aan jou denken? Wat zou je willen dat ze denken?

Ik wil bijvoorbeeld graag dat mensen bij mij denken aan een professionele loopbaancoach die op authentieke, betrokken en enthousiaste wijze young professionals helpt bij de worstelingen in hun loopbaan. Nu kan ik er in mijn communicatie al dan niet voor kiezen om bewust met mijn Personal Brand bezig te zijn. Als ik het niet doe bestaat het gevaar dat er young professionals bij mij komen die eigenlijk iets of iemand anders zoeken, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een formele, autoritaire coach. Iemand waar je u tegen blijft zeggen en die je exact zegt wat je moet doen. Als ik echter via mijn Personal Branding duidelijk laat zien wie ik ben en waar ik oor sta, dan zullen met name die Young Professionals bij mij komen die bij mij
passen.

Waarom kun jij als Young Professional niet zonder sterk Personal Brand?

Tot voor kort was het gebruikelijk dat jij als werkzoekende op zoek ging naar een passende vacature. Tegenwoordig is steeds meer de tendens dat recruiters jou zoeken in plaats van jij hen. Dagelijks speurt menig recruiter LinkedIn, Twitter en Facebook af op zoek naar de juiste kandidaat. Met jouw Personal Brand laat jij aan deze recruiters zien waar jij voor staat.

Maar daar blijft het niet bij. Als jij duidelijk laat zien wie jij bent en waar je voor staat in elke ontmoeting die je hebt of dit nu online of offline is, dan weten anderen ook waar ze jou voor kunnen benaderen.

Ben jij daarentegen niet duidelijk over wat jou onderscheidt van anderen, wat jou uniek en interessant maakt op een bepaald terrein, dan kun je ook niet verwachten dat anderen aan jou denken op het moment dat er een interessante vacature is of een uitdagende opdracht.

Een sterk Personal Brand is dan ook essentieel!

Bouw in 5 stappen een sterk Personal Brand

1. Doe zelfonderzoek, wat is kenmerkend en typerend voor jou? Wat zijn jouw unieke talenten, kwaliteiten en waarden? Waar krijg jij energie van, waar heb jij een hekel aan? Vraag ook aan vrienden en goede bekenden waar zij bij jou direct aan denken.

2. Maak op basis van je zelfonderzoek een persoonlijk profiel met daarin de
belangrijkste aspecten die kenmerkend en typerend zijn voor jou. Beschrijf daarin jouw talenten, vaardigheden, passies en waarden.

3. Stem je profiel af op jouw persoonlijke ambitie en bepaal wat je wilt bereiken met jouw Personal Branding. Niet elk kenmerk of iedere eigenschap is even relevant in het kader van jouw persoonlijke ambitie, maak daar keuzes in.

4. Durf jezelf te onderscheiden. Als jij vergelijkbaar bent met de meeste andere Young Professionals, waarom zou een werkgever dan voor jou moeten kiezen als er een nieuwe interessante functie vrijkomt?

5. Laat jezelf zien op social media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter, of kies voor een eigen website, blog etc.

Of je nu tijdelijk zonder werk zit, benaderd wilt worden voor een interessant project of promotie wilt maken, met een sterke Personal Brand geef jij je loopbaan de richting die jij voor ogen hebt.

Personal Brand Advies

Vind jij het lastig om te bepalen wat jouw Personal Brand is? Weet je niet goed hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan en kun je hulp hierbij gebruiken? Ik help je graag. In een gesprek van twee uur bekijken we jouw Personal Brand en bepalen we jouw Unique Selling Points; wat jou onderscheidt van anderen.

Aan het eind van dit gesprek heb je een grote slag gemaakt in het opstellen van
jouw Personal Brand. Je bezit een Personal Brand dat is afgestemd op jouw
persoonlijke ambitie en een concreet actieplan hoe je hier verder zelfstandig
mee aan de slag kunt gaan.

Heb je interesse in een Personal Brand advies, wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op via info@youngpeoplecoaching.nl of 06-14024866.

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel of het deelt op LinkedIn, Twitter of Facebook!

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

 

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>