Waarom je bij succesvol solliciteren niet zonder persoonlijk profiel kunt

iStock_000011860969SmallDeze week had ik een kennismakingsgesprek met een young professional dat goed illustreert waar veel young professionals tegen aan lopen. Hij vertelde mij dat hij het maximale uit zijn studie en zijn studententijd had gehaald. Nu hij echter op het punt staat om aan het werk te gaan, komt hij erachter dat hij nooit actief stil heeft gestaan bij wie hij is, wat hij kan en wat hij wil. Hij heeft geen enkel idee hoe hij kan solliciteren en waar hij moet beginnen.

Ik reageer op zijn verhaal met een uitspraak uit Alice in Wonderland. Alice vraagt aan een kat die ze onderweg tegenkomt: “Would you tell me, please, which way I ought to go from here?” “That depends a good deal on where you want to get to”, antwoordt de kat. Zolang je niet helder hebt wat je wilt, is het lastig om te bepalen welke stappen je kunt zetten.

Als je niet goed weet wat je sterkste kanten zijn, wat je echt leuk vindt in je werk, wat je drijft en wat je belangrijkste waarden zijn, hoe kun je dan weten wat voor soort baan er bij je past? Het zoeken van een baan vind dan meer op goed geluk plaats, je gaat ergens aan de slag en merkt dan of het werkt. Een werkwijze die veel Young Professionals onbewust hanteren. Als ze er dan achter komen dat hun beeld van de organisatie en de functie niet overeen blijkt te komen met de werkelijkheid, ontdekken ze dat ze niet op de juiste plek zitten. Dan ontstaat vaak de vraag: ‘wat voor soort baan past bij mij?’ Door van te voren aandacht te besteden aan je persoonlijke profiel en na te denken over wat voor soort baan er bij jou past, voorkom je dat je van de ene naar de andere onbevredigende baan switcht.

WAARUIT BESTAAT EEN PERSOONLIJK PROFIEL

In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).

HOE STEL IK EEN PERSOONLIJK PROFIEL SAMEN

Een persoonlijk profiel samen stellen is lastiger dan misschien op het eerste gezicht lijkt. Veel twintigers en dertigers staan er nauwelijks bij stil waarom ze de dingen doen zoals ze doen, zelfreflectie is niet iets wat hen gemakkelijk afgaat. Zoek daarom een klankbord, bijvoorbeeld een loopbaancoach die je kan helpen op een andere manier naar jezelf te kijken. Veel mensen blijken vastgeroest te zitten en komen daardoor niet zelfstandig tot nieuwe inzichten en verandering. Wil je wel alvast aan de slag met je persoonlijke profiel? Bestudeer dan de volgende vragen als eerste aanzet om over jezelf na te denken.

WIE BEN IK

Maak een start met het beantwoorden van deze vraag door terug te gaan in de tijd en na te denken over het gezin waarin je bent opgegroeid. Hoe omschrijf je jouw jeugd, wat zijn dingen die jouw leven positief dan wel negatief hebben beïnvloed? Hoe heb jij je lagere en middelbare schooltijd ervaren? Waarom heb je destijds voor je studie/ opleiding gekozen, wat sprak je daar het meest in aan?

Denk ook na over waarden die voor jou belangrijk zijn. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om veel erkenning te krijgen in je werk, hecht je veel waarde aan groei/ persoonlijke ontwikkeling of werk je graag samen? Waarden geven richting aan je keuzes en geven aan wat jou voldoening geeft.

WAT KAN IK

Je kwaliteiten, vaardigheden en talenten vormen ook een richtingwijzer voor wat voor soort werk er bij jou past.

Sta eens stil bij de volgende vragen als eerste aanzet om na te denken over jouw talenten:

 1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
 2. Waar krijg je energie van?
 3. Wat kun je uren achter elkaar doen?
 4. Welke nieuwe kennis en vaardigheden pak je snel op?
 5. Waar krijg je vaak complimenten over?

Schakel ook je omgeving in om erachter te komen wat jij goed kunt. Leg hen de volgende vragen voor:

 1. Wat beschouw jij als mijn grootste kwaliteit?
 2. Wat kan ik beter dan de meeste andere mensen?
 3. Welke kwaliteit onderschat ik het meest van mezelf?
WAT WIL IK

De vraag ‘wat wil ik’ gaat vaak gepaard met een stemmetje in je hoofd dat je zegt dat iets niet kan of niet voor jou is weggelegd. Negeer dat stemmetje eens en stel je jezelf de vraag wat je zou willen doen als alles mogelijk was? Wat zou jij graag doen als er geen belemmeringen zouden zijn? Sta vervolgens stil bij de volgende vragen:

 1. Wat deed je als kind graag?
 2. Wat doe je nu graag in je vrije tijd?
 3. Welke tijdschriften en boeken lees je graag?
 4. En welke films, documentaires en series kijk je graag?
 5. Wat doe je met passie?
 6. Wat zou je ook doen, zelfs als je er niet voor werd betaald?

Door actief aan de slag te gaan met het samenstellen van je persoonlijke profiel en de ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’ vraag te beantwoorden, krijg je helder wat voor soort baan er bij jou past. Je hebt de eerste, wezenlijke stap van het succesvol solliciteren gezet.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

2 Reacties op Waarom je bij succesvol solliciteren niet zonder persoonlijk profiel kunt

 • Wouter Leduc schreef:

  Hallo Otteline,
  Heel veel herkenbare dingen. Ik heb nu een leuke baan gevonden, maar daarvoor heb ik anderhalf jaar zonder werk gezeten.
  In het begin van die periode wist ik niet wat doen. Ik had wel al wat nagedacht en wat workshops gevolgd, maar tijdens die periode heb ik veel bijgeleerd. Door andere workshops te volgen, contacten te raadplegen, blogs te lezen (waaronder die van jou :-) ). Zo heb ik ook geleerd om mezelf die vragen te stellen: wat wil ik, wie ben ik, wat kan ik goed. Het heeft me ook zeker geholpen, want in de baan waar ik nu ben terechtgekomen, hebben ze me o.a. aangenomen omdat tijdens het gesprek mijn sterke punten aan bod kwamen en ze daarop meteen gingen schakelen. De functie waarop ik had gesolliciteerd had een andere inhoud. Ik voel me goed bij mijn werkgever, ze appreciëren me en laten me meedenken. Zo kan ik verder die dingen ontwikkelen waar ik in wil groeien.
  Succes verder met je werk!
  Vriendelijke groeten,
  Wouter

  • Otteline schreef:

   Hi Wouter,

   Bedankt voor je reactie. Wat goed dat je een baan hebt gevonden die bij je past!

   Ik wens je heel veel succes.

   Hartelijke groeten,

   Otteline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>