Waarom sommige young professionals nooit een leuke baan zullen vinden..

young professional, young professionals, loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, loopbaanadvies, hoe vind ik een baan, ik zoek werk, outplacement, cv check, LinkedIn profiel checkHoe vaak heb jij van die momenten, dat je de tijd vergeet en alles om je heen uit het oog verliest omdat je zo geconcentreerd bezig bent en als het ware in een flow zit? Misschien heb jij dat heel vaak, maar het kan ook zomaar zo zijn dat, dat alweer heel lang geleden is of nog maar zelden voorkomt. Misschien heeft dat mede te maken met het feit dat je niet werkzaam bent in de baan die écht bij je past. Namelijk de baan, die je past als een jas, waar je je energie, kennis en creativiteit in kwijt kunt. De baan waar je vol verve over kunt vertellen, met werkzaamheden die aansluiten op jouw kwaliteiten en competenties, met leuke, inspirerende collega’s. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Zouden we niet allemaal zo’n baan willen hebben, ja toch? Waarom zijn er dan maar zo weinig onder ons die een dergelijke baan ook echt hebben?

Veelgehoorde opmerkingen zijn:

- Ik heb het dan wel niet naar mijn zin in mijn werk, maar ik verdien er in ieder geval wel aardig mee;

- Ik moet de hypotheek kunnen betalen, dus ik kan niet van baan veranderen;

- In een dergelijke markt kan ik het beste maar blijven zitten waar ik zit;

- De droombaan; ik geloof niet dat die bestaat en als deze al bestaat dan vast niet voor mij;

Als je graag een droombaan wilt, dan zijn vijf sleutelfactoren van wezenlijk belang: 

1. Weet van jezelf waar je goed in bent, wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waarvan juist niet, of je een teamplayer bent, bij voorkeur solistisch werkt of een combinatie van beiden, met wat voor soort mensen je graag samenwerkt, hoeveel dagen, onder wat voorvoorwaarde etc. Dit van jezelf weten, is de eerste basisstap, zonder deze kennis is de kans dat je de droombaan vindt klein.

2. Wees je bewust van je mindset. Jouw mindset, de bril waarmee je de wereld om je heen bekijkt, maakt dat jij wel of niet die droombaan zult vinden. Als jij tegen jezelf zegt: ‘Ik moet de hypotheek kunnen betalen, dus ik kan niet van baan veranderen’, dan wordt het inderdaad knap lastig om een droombaan te vinden.

Als jij bij voorbaat er al niet in gelooft dat deze droombaan bestaat of in ieder geval niet voor jou, dan is de kans dat je die baan zult vinden inderdaad vrij klein. Als je daarentegen gelooft dat jij ondanks het feit dat jouw hypotheek doorloopt een baan kunt vinden die echt bij je past. Dan is de eerste stap al gezet, van hieruit kun je dan actie ondernemen om die baan ook daadwerkelijk te vinden.

3. Realiseer je dat een baan vinden alleen al maanden kost, laat staan een droombaan. Stel jezelf hierbij reële doelstellingen en verwacht niet dat deze baan binnen 3 maanden gevonden is.

4. Ga bij de zoektocht naar een baan die echt bij je past niet uit van bestaande vacatures, maar maak gebruik van je netwerk. Zet LinkedIn, Twitter en Facebook in, maak gebruik van de contacten die je hebt. Drie van de vier vacatures worden via via vervuld. Besteed je tijd dan ook nuttig, in plaats van vacaturebanken af te struinen kun je beter energie steken in het onderhouden en verder uitbouwen van jouw netwerk.

5. Als je je droombaan eenmaal in het vizier hebt, neem dan geen overhaaste beslissingen. Ik hoor maar al te vaak  cliënten zeggen: ik ga me denk ik veel met onderwerp X bezighouden en zal waarschijnlijk met team Y samenwerken. Als ik dan echter doorvraag dan blijken ze dat eigenlijk helemaal niet zeker te weten, het zijn slechts assumpties en verwachtingen. Onderzoek dan ook eerst goed of de verwachtingen die je van deze baan hebt ook stroken met de werkelijkheid.

Als je deze 5 sleutelfactoren in je achterhoofd houdt en hier mee aan de slag gaat, dan zul je zien dat de droombaan ook voor jou is weggelegd! Vind je het lastig om in je eentje aan de slag te gaan? Young People Coaching helpt je graag met het vinden van jouw droombaan. In de YPC-Experience vind je samen met andere Young Professionals de baan die echt bij je past. Coaching op maat, met individuele gesprekken behoort echter ook tot de mogelijkheden. Wil je meer weten over de diverse mogelijkheden? Neem gerust contact met me op: info@youngpeoplecoaching.nl of 06-14024866.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en vind het leuk als je reageert op dit bericht.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>