Wordt jouw contract ook elke keer niet verlengd?

Vertwijfelde vrouw

Het overkwam Linda een jonge vrouw van 30 die sinds vijf jaar aan het werk is. Linda kwam bij mij omdat ze net te horen had gekregen dat het contract van haar huidige baan bij een adviesbureau niet verlengd zou worden. Dit was niet de eerste keer dat Linda zoiets overkwam. Bij een vorige baan werd haar contract ook niet verlengd en bij een andere baan werd zij ontslagen. Linda baalde behoorlijk. Ze zat in haar maag met haar ‘Jobhop cv’ en ook haar zelfvertrouwen had een behoorlijke knauw gekregen. Linda begon zich af te vragen of het haar ooit zou lukken om voor langere tijd een baan op niveau te behouden. Misschien was het wel niet voor haar weggelegd, was haar gedachte.

In een loopbaancoachingstraject onderzochten we hoe het kwam dat haar banen telkens van korte duur bleken te zijn. Een belangrijk inzicht was dat Linda nooit bewuste keuzes had gemaakt. Dit begon al bij haar keuze voor de HAVO, terwijl ze VWO advies had. Toen ze  economie ging studeren, deed ze dat, omdat haar ouders haar op het hart drukten dat ze daarmee een goede toekomst tegemoet zou gaan. De twijfels tijdens haar studie drukte ze keer op keer weg. Na haar afstuderen ging Linda aan de slag bij een bedrijf waar haar oom werkzaam was. Niet omdat ze nu zo graag daar wilde werken maar het was dicht bij huis en ze kon er direct aan de slag. Nadat haar halfjaarcontract niet verlengd werd, rolde ze in een andere baan die toevallig op haar pad kwam en zo ging ze nog een tijdje door.

In het loopbaancoachingstraject kwam Linda er gaandeweg achter dat economie en de zakelijke dienstverlening helemaal niet bij haar paste. Haar oude kinderdroom om verhalen te schrijven, kwam weer naar boven. Op de middelbare school was Linda actief geweest in de schoolkrant en ook had zij op jonge leeftijd al eens een verhalenwedstrijd gewonnen. Wanneer Linda vertelde over haar liefde voor het schrijven, lichtte haar ogen op en begon ze stralend en vol enthousiasme te vertellen. Ik stelde aan Linda de ‘wondervraag’ en vroeg aan haar hoe haar werkdag eruit zou zien als zich ‘s nachts terwijl zij lag te slapen een wonder had voltrokken en zij de volgende ochtend nadat zij wakker werd aan de slag zou gaan in haar droombaan. Linda vertelde in geuren en kleuren hoe zij vol energie op zou staan, aan de slag zou gaan in haar eigen kantoor en daar artikelen en verhalen zou schrijven. Nadat ze uitverteld was kon Linda niet langer ontkennen dat zij op de verkeerde plek zat, het was tijd voor een carriereswitch, hoe eng dat vooruitzicht aanvankelijk ook voor haar was.

Linda onderzocht in kleine stappen hoe zij haar loopbaanswitch kon realiseren en zette een actieplan op. Zij oriënteerde zich op opleidingen en cursussen en koos ditmaal bewust voor een verkorte opleiding journalistiek. Niet lang daarna vond zij een baan als Redactie Assistente. Een jaar later sprak ik Linda weer. Zij had haar opleiding inmiddels afgerond en was niet meer werkzaam als assistente maar had net promotie gemaakt tot redacteur. Linda had niet durven dromen dat zij ooit een baan zou vinden die zo bij haar past. Zij is helemaal in haar element in het journalistieke vak en kan zich niet voorstellen ooit nog terug te gaan naar een baan die niet bij haar past.

Herken jij je in het verhaal van Linda?

 Het zou zo maar kunnen dat jij net als Linda niet op de juiste plek zit maar hoe kom je daar achter?

- Houd je gedurende je werkdag voortdurend de tijd in de gaten?

- Kijk je aan het begin van de week al reikhalzend uit naar het weekend en leef je van vakantie naar vakantie?

- Kun jij je niets voorstellen bij collega’s die helemaal op gaan in hun werk?

- Vraag jij je geregeld af of je wel op de juiste plek zit en twijfel je aan je capaciteiten?

- Is werken voor jou een kwestie van de knop omzetten en doen wat je moet doen, zonder dat je er energie uithaalt?

- Zou je dit werk voor geen goud doen als er niet een salaris tegenover zou staan?

Heb je meerdere van de bovenstaande vragen met ja beantwoord? Bedenk of je zo door wilt gaan tot aan je pensioen!

Stel je werkt van je 25e tot je 67e, dus 42 jaar, dan kom je op zo’n 87’192 werkuren. Zie je het zitten om bijna 90’000 werkuren voor de boeg te hebben die je eigenlijk veel liever anders zou willen besteden? Nee, toch zeker?

Hoe lastig en onwerkelijk het nu misschien voor je lijkt, ook jij kunt een baan vinden die bij jou past! Je werkdagen vliegen voorbij, je gaat op in je werk en haalt er veel energie uit, je ontwikkelt je voortdurend en gaat met veel plezier naar je werk! Wil jij dit ook? Schakel dan hulp in van een loopbaancoach. De praktijk wijst uit dat het enorm helpt om er niet alleen voor te staan. Lees bijvoorbeeld http://www.youngpeoplecoaching.nl/testimonials/ en kom er achter wat cliënten van Young People Coaching aan hun loopbaancoachingstraject hebben gehad.

Heb je vragen over wat Young People Coaching voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op via info@youngpeoplecoaching.nl of 06-14024866. In een vrijblijvende en gratis kennismaking beantwoord ik graag al jouw vragen.

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel of het deelt op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Hartelijke groeten,
Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>