Wat als jouw baan niet de droombaan blijkt? Valt jouw baan ook tegen?

young professionals, young professional, loopbaanbegeleiding, loopbaanadvies, loopbaancoaching, hoe vind ik een baan, ik zoek een baan, outplacement, cv check, LinkedIn profiel checkHet werkende leven, je had er hooggespannen verwachtingen van. Je dacht helemaal te weten wat je wilde, maar nu ben je aan het werk en slaan de twijfels toe. Vragen spoken door je hoofd: Past deze baan eigenlijk wel bij mij? Waar ben ik eigenlijk goed in en wat vind ik écht leuk? Wil ik wel zo hard werken en nauwelijks vrije tijd hebben? Het zijn vragen waar veel jonge mensen in hun eerste baan, maar ook in hun tweede of zelfs derde mee rondlopen.

Zo ook mijn cliënt Sandra. Zij had na het afronden van haar studie vrij snel een baan gevonden. En niet zomaar een baan, een baan bij een bekende, gerenommeerde organisatie. Sandra had een goed salaris, auto en telefoon van de zaak, kon op feestjes enthousiast vertellen over het bedrijf waar zij voor werkte… Maar ondanks dat, viel Sandra het werkende leven vies tegen. Avond aan avond op kantoor eten, nauwelijks meer tijd hebben om te sporten of met vriendinnen af te spreken. Op het werk zelf was het al niet veel beter, als jongste van de afdeling moest zij presentaties in elkaar draaien, grafieken maken, en andere klussen uitvoeren waar collega’s geen tijd voor hadden. Niemand leek zich echt om haar te bekommeren, leidinggevenden waren te druk met hun eigen targets en doelstellingen. Na verloop van tijd sloeg de vertwijfeling toe, zo had zij zich het werkende leven niet voorgesteld!

Sandra is beslist niet de enige die worstelt met haar baan. Ben jij ook op het punt dat de vertwijfeling over je baan met de dag grotere vormen aanneemt? Neem die twijfels dan vooral serieus!

Hoe vind ik mijn droombaan?

Focus op de lange termijn
Denk niet: ‘ik zit hier nog maar zo kort, dat staat niet goed op mijn CV als ik nu alweer weg ga”. Focus op de lange termijn. Stel jezelf de vraag: “Wat is zinvoller, nu blijven zitten op een plek die mij niet bevalt, maar waarvan ik kan zeggen dat ik hier twee jaar heb gewerkt? Of overstappen naar een baan die meer bij mij past, en al eerder ervaring opdoen op een gebied waar mijn interesse wel ligt?

Blijf bij jezelf
Jij weet zelf het beste wat wel en niet goed voor je is. Dat je ouders, vrienden en kennissen misschien niet begrijpen dat je je baan opzegt, zegt niks over de juistheid van jouw beslissing! Per slot van rekening ben jij degene die dag in dat uit naar jouw werk toe moet, niet zij!

Kies een baan die écht bij je past
Heb je voor het solliciteren naar je eerste baan bedacht of het soort werk, het type organisatie en de organisatiecultuur past bij jouw interesses, kwaliteiten en persoonlijkheid? Je zult één van de weinigen zijn als je deze vraag met ‘ja’ beantwoord. Maar dat neemt niet weg, dat je dit nu alsnog kunt doen.

Neem de tijd om jouw droombaan te definiëren
Stel jezelf een doelstelling. Bijvoorbeeld: over zes maanden weet ik wat voor een baan ik wil en ga ik er voor zorgen dat ik deze vind. Een gebrek aan zelfkennis is een belangrijke oorzaak van het niet vinden van je droombaan. Neem dan ook ruim de tijd om in kaart te brengen wie je bent, waar je goed in bent en wat je interesseert!

Stel jezelf vragen

  • Wat wilde je worden toen je klein was en waarom?
  • Hoe ben je tot je studiekeuze gekomen?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Wat zijn bezigheden die je achter elkaar kunt doen en waar je geen genoeg van krijgt?
  • Voor welke vragen of problemen kloppen andere mensen bij jou aan?
  • Welke kwaliteiten zien anderen in jou?

Neem de tijd om jouw droombaan te vinden
Zodra je meer zicht hebt op je kwaliteiten, interesses en drijfveren kan je op basis daarvan  arbeidsmarktonderzoek verrichten. Zoek uit welke sectoren, organisaties en functies het beste bij jouw wensen en ambities aansluiten. Ga na of je mensen kent die bij deze organisaties werkzaam zijn en schakel je netwerk in om te kijken wie jou verder kan helpen. Ga gesprekken aan met mensen die banen hebben die jou interesseren en kom er achter wat het werk in de praktijk inhoudt.

Wanneer je voldoende mensen hebt gesproken en je er zeker van bent, dat je jouw droombaan hebt gevonden, dan wordt het tijd om te gaan kijken waar je deze kunt vinden. Schakel hierbij ook zoveel mogelijk je contacten in.

Voer het sollicitatiegesprek vanuit een gelijkwaardige positie
Maar al te vaak hebben sollicitanten het gevoel dat het bedrijf in een sollicitatiegesprek volledig de touwtjes in de handen heeft. Dit is echter niet waar. Het bedrijf heeft net zo goed belang bij het gesprek als jij. Jij mag kritische vragen stellen en het gesprek ingaan met de overtuiging  dat jij het bedrijf ook wat te bieden hebt.

Sandra heeft inmiddels haar droombaan gevonden. Zij doet wat zij leuk vindt en waar zij goed in is, in een omgeving die bij haar past. Natuurlijk heeft zij nu ook nog wel eens een baaldag, maar het komt niet meer voor dat zij met tegenzin naar haar werk gaat.

En jij, wat ga jij doen??

Mocht je het gevoel hebben, dat je er in je eentje niet uitkomt. Dan biedt Young People Coaching diverse mogelijkheden om op individuele basis of in een groepscoachingstraject, jouw kwaliteiten, interesses en drijfveren in kaart te brengen.

Ben je geïnteresseerd? Mail naar info@youngpeoplecoaching.nl of bel 06-14024866 voor meer informatie.

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>