Wat als jouw collega’s jou niet zien staan..

collega's zien jou niet staanMerel, een young professional van 26 jaar, was werkzaam bij een klein vertaalbureau. Haar eerste serieuze baan na haar afstuderen. Ze was blij met deze baan en ging dan ook met veel enthousiasme aan de slag.

Maar haar enthousiasme verdween al snel als sneeuw voor de zon. Ze had het helemaal niet naar haar zin in haar nieuwe baan en dat knaagde behoorlijk aan haar. Aanvankelijk schoof ze het nare gevoel nog opzij, ze hield zichzelf voor dat ze moest wennen aan haar nieuwe leven en dat het vast wel beter zou gaan na verloop van tijd.

Maar het werd niet beter. Wanneer haar collega’s met z’n allen buiten de deur gingen lunchen werd Merel niet meegevraagd. Als Merel in een vergadering iets zei, werd er dwars door heen gesproken. Klussen werden zonder overleg op haar bureau gedropt met de mededeling dat het haast had en het dezelfde dag nog af moest zijn.

Merel ging met steeds meer tegenzin naar haar werk. Op zaterdag zag ze er tegen op dat ze maandag weer aan de slag moest. Toen ze zich uit pure wanhoop ziek meldde, besloot ze dat het zo niet langer kon. Het idee om het met haar leidinggevende te bespreken, verwierp ze al snel. Daarvoor voelde zij zich te kwetsbaar. Ze besloot hulp van buitenaf in te schakelen. En zo kwam het dat Merel een loopbaancoachingstraject bij Young People Coaching startte.

Toen ik Merel de eerste keer ontmoette was één ding voor mij snel duidelijk: als Merel meer voor zichzelf op zou komen, wanneer zij assertiever zou zijn en meer zelfvertrouwen zou hebben, dan zou haar werksituatie er heel anders uit  zien.

Merel en ik gingen aan de slag en in een paar maanden tijd zag ik Merel, die eerder bij mij binnen kwam als een wat onzeker en timide meisje, uitgroeien tot een assertieve en zelfbewuste vrouw. Wat Merel kan, kun jij ook.

Hoe ook jij je kunt ontwikkelen tot een zelfverzekerde young professional:

1. Wees je bewust van de ‘actie – reactie regel’;

Indien jij jezelf niet serieus neemt en je onzeker opstelt, zullen collega’s jou ook niet serieus nemen. Neem jij jezelf wel serieus en geef jij je grenzen aan, dan gebeurt exact het tegenovergestelde. Mensen nemen jou serieus en respecteren je grenzen.

2. Zorg ervoor dat collega’s niet om je heen kunnen;

Spreek duidelijk en met voldoende volume zodat, ook in besprekingen met meerdere mensen, iedereen je kan horen. Let ook op je non-verbale communicatie. Zit met een rechte rug, borst vooruit en schouders omlaag en je indruk is een stuk krachtiger dan dat je onderuit gezakt, half verscholen onder de tafel zit.

3. Neem zelf het initiatief;

Wacht niet tot je collega’s vragen of je mee wilt helpen met de organisatie van het afdelingsuitje, maar toon initiatief en maak kenbaar dat je hier graag een bijdrage aan levert. Als collega’s jou niet mee vragen voor de lunch, vraag hen dan de volgende keer zelf wel. Misschien durven zij jou wel niet mee te vragen en doen ze het in het vervolg wel omdat jij de eerste stap hebt gezet.

Kortom worstel jij ook met collega’s die over je heen lopen en je niet zien staan? Laat je vooral niet van de wijs brengen en neem jezelf serieus, wees je bewust van je houding en uitstraling en toon initiatief.

Wil je net als Merel graag zelfverzekerder zijn en steviger in je schoenen staan? Ik weet hoe lastig het is om daar alleen mee aan de slag te gaan en help je dan ook graag! In een individueel coachingstraject begeleid ik je stapsgewijs bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Heb je interesse? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking: info@youngpeoplecoaching.nl of 06-14024866.

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>