Wat als niet iedereen jou aardig vindt?

niet iedereen vindt jou aardig

Jasper is een leuke, spontane man van midden dertig, die op het eerste gezicht barst van het zelfvertrouwen. Niets blijkt echter minder waar. Hij voelt zich vaak minderwaardig en durft zich niet uit te spreken, omdat hij bang is om fouten te maken. Als zijn beste vriend nare opmerkingen maakt, durft hij daar niets van te zeggen uit angst dat hem dat de vriendschap kost. Ook op zijn werk speelt de behoefte aardig gevonden te willen worden hem maar al te vaak parten. Hij durft niet aan zijn leidinggevende aan te geven, dat hij teveel werk heeft en ook als collega’s een beroep op hem doen, durft hij geen nee te zeggen.

Voel jij je net als Jasper afhankelijk van de goedkeuring van anderen en ben je steeds maar bezig het anderen naar de zin te maken? Grote kans dat je dit niet fijn vindt en er het liefst er van af wilt. Dan heb ik goed nieuws voor je, want als je leert om jezelf te accepteren, met je kwaliteiten én je tekortkomingen, neemt die afhankelijkheid gaandeweg af.

Jij bent overigens beslist niet de enige die afhankelijk is van de goedkeuring van anderen. De meeste mensen hebben een stemmetje in hun hoofd die hen te pas en te onpas vertelt: als je niet uitkijkt, dan vinden ze je niet meer leuk, zie je nou wel dat je niet de moeite waard bent. Dit stemmetje is iets in jouzelf en niet buiten jezelf, dat je hebt ontwikkeld op basis van meningen van mensen uit je verleden die belangrijk voor jou waren. Die meningen ben je als waarheid gaan beschouwen en ze komen nog steeds, zelfs vele jaren later, naar boven op voor jou onhandige momenten. Jij bent echter degene die nog steeds macht geeft aan deze meningen, deze mensen hebben met jou in het hier en nu namelijk niets meer te maken. Vroeger als baby en klein kind was je afhankelijk van de liefde en aandacht van je ouders, dit was voor jou letterlijk van levensbelang, maar als volwassenen ben jij niet langer daarvan afhankelijk ook al voelt dat misschien nog steeds zo.

Elk mens is in wezen goed zoals hij is, net zoals een dier niet anders hoeft te zijn, maar goed is zoals hij is, of een plant is zoals hij is, een regenbui is wat het is, etc. Dat niet iedereen van dezelfde planten of dieren houdt, dat niet iedereen blij is met een regenbui, dat niet iedereen een bepaald schilderij mooi vindt of dat niet iedereen jou aardig vindt, betekent niets anders dan dat alle mensen hun eigen kijk op de wereld, dus ook op jou, hebben. Daar verander jij niets aan, hoe zeer je ook je best doet om leuk en aardig te zijn. Jij bent goed zoals je bent, ongeacht wat anderen van je vinden.

Wist je overigens dat je, zonder dat je er überhaupt iets voor hoeft te doen, gewaardeerd wordt door een derde van de mensen die jou kennen, door een ander derde deel sowieso niet en het resterende deel neutraal staat tegenover jou? Het idee dat iedereen jou aardig moet vinden, berust dus op een illusie.

Misschien ben je geneigd in je drang om niet langer afhankelijk te zijn van de goedkeuring van anderen, dit nare stemmetje compleet het zwijgen op te leggen. Doe dit echter niet, het heeft je namelijk ook veel goeds gebracht en dat doet het nog steeds. Het zet jou ertoe aan om mensen aan je te binden. Dit is iets waar je zo bedreven in bent geraakt, dat dit echt als een kernkwaliteit beschouwd kan worden, waar je dus ook niet van af hoeft! Wat je wel gaat doen, is ervoor zorgen dat je alleen dan gebruik blijft maken van deze kernkwaliteit als je dat zelf nuttig of nodig vindt, maar dat je er ook voor kunt kiezen om andere eigenschappen in te zetten.

Als ik niet leuk, aardig, .. ben, dan hoor ik er niet bij en dat is een ramp!

Jaar in jaar uit heeft dit zinnetje zich als een langspeelplaat in je hoofd afgespeeld, je hebt het zo vaak gehoord, dat je het voor waar aan bent gaan nemen. Het is net als een liedje dat je na te vaak horen niet meer uit je hoofd krijgt. Je hebt daarmee je eigen mythe gecreëerd.

Een mythe is echter geen feitelijk waar gebeurd verhaal! Ook al weet je hoofd dat het niet waar is, toch ben je er in gaan geloven. Hierdoor is jouw geloof in de realiteit onder druk komen te staan. Je bent niet meer in staat om te bedenken hoe het nu echt in elkaar zit.

Je weet vaak niet hoe anderen over je denken en het maakt ook eigenlijk niets uit wat iemand anders van je denkt, ook al is het nog zo negatief. Het verandert namelijk niets aan wie jij was, bent en altijd zult zijn. Diep van binnen weet je dat wel, maar toch geloof je het niet, want je gelooft in een mythe.

Onthoud:

Dat de overtuiging die je van ongelukkig maakt, niets meer is dan een mythe: een sterk verhaal, maar totale onzin.

3 tips om vrij te zijn van de goedkeuring van anderen:

1. Formuleer een nieuwe overtuiging, bijvoorbeeld: Als ik niet aardig ben en ik heb daar mijn redenen voor, dan neem ik daar verantwoordelijkheid voor, ook als anderen mij dan niet meer accepteren.

2. Schrijf je oude gedachten en overtuigingen, als ik niet lief/ leuk/ aardig, …, ben, dan ben ik niet de moeite waard op en verbrand het ritueel of versnipper het, neem er symbolisch afstand van.

3. Geef jezelf de tijd om een nieuwe manier van denken aan te leren, je bent van jongs af aan gewend om de ‘negatieve’ langspeelplaat te horen, dus geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe manier van denken.

Wil je hulp en begeleiding en zo minder afhankelijk worden van de goedkeuring van anderen? Ik help je graag! Neem voor een informatie vrijblijvend contact met mij op via info@youngpeoplecoaching.nl

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

6 Reacties op Wat als niet iedereen jou aardig vindt?

 • Marleen Backhuijs schreef:

  Hoi Otteline, wat een ontzettend herkenbaar verhaal. Al jaren wel ik aardig gevonden worden door iedereen en wat geeft het me opgeleverd? Het heeft me eerdere veel energie gekost omdat ik
  niet doe wat goed voor me voelt. En toch blijft mn lang speel plaat zich in mijn hoofd, herhalen. Tijd om de reset knop te zoeken.

  • Otteline schreef:

   Hi Marleen,

   Bedankt voor je reactie. Je bent beslist niet de enige die graag aardig gevonden wil worden. Het zit ook in onze menselijke natuur, het levert je contact met anderen op en geeft het gevoel dat je ergens bijhoort, het kan echter ook zoals jij beschrijft ten koste van jezelf gaan en dat is allesbehalve prettig. Goed dat je inziet dat alleen maar aardig gevonden willen worden, je ook heel veel energie kost. Nu nog die resetknop zoeken, hoe ga je dat doen? Je er van bewust zijn is iig een belangrijke eerste stap die je in staat stelt er iets aan te doen! Als ik je kan helpen? Laat het me gerust weten.

   Hartelijke groeten,

   Otteline

 • Marian Buitenhuis schreef:

  Hoi Otteline,
  goed artikel! (wat als niet iedereen je aardig vindt). Dit is iets waar ik ook mee zit/zat; ben het al redelijk aan het loslaten met hulp aan de cursus Voluit Leven (combi mindfulness en ACT). (Ik denk dan al steeds meer; dan is dat jammer voor hun en ga ik puur zakelijk met ze om als je toch met ze te maken hebt :) ).
  Gefeliciteerd met je zwangerschap en geniet ervan. en ook veel plezier tijdens de vakantie.
  (Ik hoop dat er nog wel vanwege je zwangerschap en vakantie 1x/2maand een mailing uit gaat? (Maar in eerste instantie aan jezelf denken, wat je ongetwijfeld al doet :) .

  Groetjes Marian Buitenhuis

  • Otteline schreef:

   Beste Marian,

   Bedankt voor je reactie! Wat goed dat je zelf al zo bezig bent om het idee/ gevoel dat iedereen je aardig moet vinden steeds meer los te laten. De e-zine blijft in ieder geval 1x in de maand uit komen. Ik zal in de zomerperiode veel gaan schrijven, zodat de e-zines tijdens mijn verlof gewoon verstuurd kunnen worden :-)

   Ik wens jou ook een fijne vakantieperiode!

   Hartelijke groeten,

   Otteline

 • Christa schreef:

  Ha Ot,

  Wat herkenbaar! Ik herken helemaal mezelf. En goed nieuws, het is om te buigen naar je eigen kracht zoals jij ook al zegt. Heel handig inzetbaar. Voor mij had het ook alles te maken met niet durven falen, alles moet altijd goed gaan, anders vergaat de wereld. Zo lekt een heleboel energie gewoon weg.

  Fijne vakantie!

  Groetjes, Christa

  • Otteline schreef:

   Bedankt voor je reactie Christa! Goed dat je weet waar het voor jou in zit en dat je het om kunt zetten in een kracht :-) Hartelijke groeten, Otteline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>