Wat heeft Eva Jinek wat jij niet hebt?

Eva Jinek zat bij mij op de middelbare school. Het was een leuk meisje zoals zo velen, ze trad niet echt op de voorgrond en viel daardoor ook niet extreem op. Dat uitgerekend zij een succesvol journalist zou worden, had ik niet per se gedacht.

Toen ik het programma “Een kwestie van kiezen” met haar zag, vroeg ik me dan ook af: “Wat maakt dat een meisje als Eva in sneltreinvaart een succesvolle carriere opbouwt en dat andere young professionals daar jaren over doen, zo niet, nooit in slagen?”

In het interview kwam naar voren dat Eva heel gefocust is in alles wat zij doet en dat ze goed weet wat zij wil. Ze heeft zelfvertrouwen en laat zich niet snel van de wijs brengen. Ze beschikt over een grote dosis doorzettingsvermogen en heeft een enorme drive. Maar ook Eva is zenuwachtig voorafgaand aan een live-uitzending. Ze laat zich daardoor echter niet weerhouden om het toch te doen. Ze werkt hard en is altijd volledig voorbereid.

Zouden dit Eva’s magische succesfactoren zijn? De reden dat zij als enige jonge verslaggever kan zeggen dat zij verslag deed van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen, dat zij het NOS Journaal heeft gepresenteerd en dat zij nu een talkshow heeft die haar eigen naam draagt?

En waarom beschikt zij over die magische combinatie van succesfactoren en jij en ik misschien niet? En als je constateert dat jouw carriere niet zo pijlsnel is verlopen als die van Eva, is er dan nog wat aan te doen en wil je dat überhaupt? Zo maar wat vragen die ik mezelf na afloop van deze uitzending stelde..

Hoe zit dat met jou? Zou jij een carriere als die van Eva ambieren, en zo ja wat doe je daarvoor? Misschien word je niet de volgende presentator van het NOS Journaal, maar afgezien daarvan zeg ik: “Wat Eva kan, kun jij ook!”

1.       Hoe staat het met jouw focus? Heb je helder voor ogen waar je naar toe wilt in je loopbaan? Zo niet, ga dan aan de slag en vind uit wat jouw doel is in je werk. Maak een plan waarin je beschrijft waar je over een half jaar, 1 jaar en 5 jaar wilt zijn en hoe je dat wilt verwezenlijken. Dit kun je zelfstandig doen, loopbaanboeken kunnen daarbij uitkomst bieden of met hulp van een loopbaancoach.

2.       Beschik jij over voldoende zelfvertrouwen? Heb je vertrouwen in jezelf en in je eigen capaciteiten? Mocht jij een van de velen zijn die wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken, neem je dan voor om je aandacht te richten op de dingen die je goed doet. Schrijf dagelijks die dingen op die je goed hebt gedaan en waar je blij mee bent. Waar je je aandacht op vestigt groeit! Van nature ben je geneigd je fouten en mislukkingen eindeloos uit te vergroten en niet snel te vergeten. Je successen daarentegen bagatelliseer je en ben je des te sneller vergeten. In de natuur overleefde je vroeger niet als jij je fouten direct weer vergat, maar tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo ;-)

3.       Ben jij een doorzetter en geef jij niet snel op? Als alles je van jongs af aan voor de wind ging, kan het lastig zijn als je in je werkende leven opeens met tegenslagen te maken krijgt. De uitglijder die Eva op Nationale TV maakte, zou voor menig een reden genoeg zijn om nooit meer op TV te willen verschijnen. Zij accepteert de situatie en maakt er het beste van, dat kan jij ook. Als er iets misgaat, herpak jezelf dan en richt je weer zo snel mogelijk op je einddoel.

Of jij nu net als Eva Jinek succesvol wilt worden in jouw vakgebied of niet, met focus, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen krijg ook jij meer voor elkaar dan je waarschijnlijk ooit voor mogelijk had gehouden!

Ben je benieuwd naar de uitzending Kwestie van Kiezen met Eva Jinek?
Je kunt de uitzending alsnog bekijken via: Kwestie van kiezen met Eva Jinek

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel en het deelt via Facebook, Twitter etc!

Ik wens je een fijne dag!

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

5 Reacties op Wat heeft Eva Jinek wat jij niet hebt?

 • Nancy Boot schreef:

  Hoi Otteline,

  Leuk onderwerp! Van de magische succesfactoren denk ik dat focus op de 1e plaats zou moeten staan. Voor zowel de professional in loondienst als de ondernemer is dit het belangrijkst. Zonder focus en vooral ook doel is er niets om voor en aan te werken. De cliënten die ik spreek weten in de meeste gevallen niet wat ze willen en dus ook niet waar ze naar moeten zoeken of solliciteren. Of wat ze nu eigenlijk willen met hun (werkende) leven. Doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen komen als goeie 2e resp 3e. Als je goed in kaart hebt wie je bent, waar je je precies op wilt richten en waar je goed in bent, dan kun je je gaan richten op de wereld om je heen. Want waar je je aandacht op vestigt, groeit inderdaad!

 • Irena schreef:

  Dag Otteline,

  Ik sluit me aan bij de reactie van Nancy. Uit eigen ervaring weet ik dat focus heel belangrijk is. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de sollicitatiegesprekken die ik heb gevoerd. Toen ik net was afgestudeerd wist ik nog niet helemaal precies wat ik wilde en dat straalde ik ook uit. Nu ik dat voor mezelf helder heb draagt dat ook bij aan een stukje zelfvertrouwen. Dit tezamen met m’n doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat ik nu de baan heb getroffen waar ik naar zocht!

  Groet,
  Irena

 • Otteline schreef:

  Beste Nancy en Irena,

  Bedankt voor jullie reacties! Mooi om te lezen, Irena, dat je de baan hebt gevonden die je zocht.

  Hartelijke groeten,

  Otteline

 • erik schreef:

  Hoi Otteline,

  een leuk en helder stuk! Ik weet wat het inhoudt om niet te weten welke kant je op wilt en voor veel mensen is het een hele opgave om hun vinger hier achter te krijgen. Bovendien biedt de maatschappij ons een systeem waarbinnen het mogelijk is om je mee te laten voeren door de stroom. Maar voor je het weet ben je tientallen jaren verder en heb je je halte gemist. Dat laat ik gelukkig niet gebeuren. De afgelopen twee jaar heb ik langzaam m’n focus gevonden. Nu nog de baan die erbij past, maar het gevoel dat je krijgt van te weten waar je heen wilt (en in tweede instantie: weten wat je daarvoor moet doen) is onbetaalbaar.

  • Otteline schreef:

   Beste Erik,

   Bedankt voor je reactie. Wat goed dat je je niet met de stroom mee laat voeren. Mooi om te lezen dat je je focus hebt gevonden. Ik ben benieuwd wat voor een baan daar precies bij past. Als ik je (vrijblijvend) kan helpen dan doe ik dat graag!

   Hartelijke groeten,

   Otteline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>