Waarom small talk van grote waarde is voor young professionals

young professionals, netwerken, hoe vind ik een baan, ik zoek een baan

Small talk: de letterlijke betekenis van het woord heeft in mijn optiek iets denigrerends over zich, alsof het praatjes zijn die er eigenlijk niet echt toe doen. Terwijl niets minder waar is, small talk is vaak juist de smeerolie van een gesprek. Met small talk kom je er achter wat voor vlees je in de kuip hebt en of er inderdaad een klik is. Het zet de toon van een gesprek.

Met small talk breng je elkaar niet in verlegenheid, je doet geen enkel beroep op je gesprekspartner, het is zo’n beetje als vissen: je blijft rustig aan de oppervlakte totdat je overeenkomsten ontdekt in bijvoorbeeld opleiding, interesses of woonplaats en dan ga je de diepte in en probeer je je gespreksdoelstellingen te realiseren.

Ik weet nog goed dat ik een keer een gesprek had met een opdrachtgever. Hij zei tegen mij: “ het is dat mijn medewerkers zo enthousiast over je waren, maar op basis van ons eerste gesprek had ik je de opdracht niet gegeven”. Ik schrok en vroeg naar de reden daarvan. Hij zei dat ik zo zakelijk overkwam, dat hij daardoor niet echt een leuke indruk van mij had gekregen. Meestal gaat small talk bij mij als vanzelf, echter die keer niet en het had mij bijna een opdracht gekost!

Hoe zit dat bij jou? Ben jij je bewust van de kracht van small talk in zakelijke gesprekken en is dat iets dat vanzelf gaat of juist niet?

Ben je hier niet vanuit jezelf goed in? Dan kun je het wel degelijk leren. Wanneer je een gesprek hebt met iemand die je niet goed kent, beeld je dan in dat het een goede vriend is. Hierdoor voel je je meer op je gemak, durf je meer van jezelf te laten zien en kom je warmer over. Zoek in een gesprek naar gezamenlijke interesses of onderwerpen waarvan jij denkt dat de ander daar interesse in heeft. Laat echter ook wat van jezelf zien, het gaat er om dat mensen jou ook leren kennen.

Het kan ook helpen om doelen te stellen. Bedenk bijvoorbeeld voorafgaand aan een netwerkbijeenkomst wat je wilt bereiken en met wie je wilt praten. Hierdoor ben je meer gefocust op je sociale vaardigheden. Hoe vaker je dit soort gesprekjes voert, des te gemakkelijker het je uiteindelijk af zal gaan.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>