Zes strategieën voor een betere werk-privé balans

Balans werk-privéJe racet ’s ochtends van huis naar werk, eenmaal op kantoor word je in beslag genomen door vergaderingen, telefoontjes, deadlines, taken die maar niet afkomen. Voordat je het weet is de dag weer voorbij en voltrekt het hele riedeltje zich weer in tegengestelde richting.

Thuis aangekomen is het koken, eten, kinderen in bad doen en naar bed brengen, om vervolgens de laptop weer open te klappen om verder te gaan waar je die middag gebleven was: de laatste hand leggen aan dat stuk dat eigenlijk vandaag al af had moeten zijn, die vergadering voor morgen voorbereiden of iets anders waar je eerder die dag niet aan toe bent gekomen.

En dan hebben we het nog niet eens over die vrienden en vriendinnen die je ook graag wilt zien, het sporten dat je zo graag doet, quality time met je man of vrouw, tijd en aandacht voor je ouders die ook steeds meer zorg behoeven en ga zo maar door. Maar waar blijf je zelf eigenlijk? Waar vind je in deze alledaagse ratrace nog de tijd om te ontspannen, een goed boek te lezen, een wandelingetje te maken in het park, even helemaal niets te doen, je te vervelen?

JONGLEREN OF AFWISSELEN

Ik las in een artikel van de Amerikaanse professor Suzanne de Janasz, dat er zes strategieën zijn om je werk en privéleven in balans te krijgen. Het bovenstaande voorbeeld staat ook wel bekend als jongleren, alle ballen in de lucht houden is één van de zes strategieën die De Janasz omschrijft. Het risico van jongleren is dat het leidt tot slaapgebrek en op lange termijn tot de kans op depressie, overspannenheid en burn out.

Is jongleren niet jouw ding? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om af te wisselen, uit te besteden of te bundelen. Als je kiest voor afwisselen, dan wissel je perioden van hard werken af met perioden waarop je niet werkt en daarmee tijd voor je gezin en jezelf vrij maakt. Dit vereist echter wel een gevulde spaarpot en een flexibele instelling van jezelf en je gezin.

UITBESTEDEN

Een ander alternatief is uitbesteden, je geeft prioriteit aan je werk, andere zaken zoals koken, schoonmaken, boodschappen doen en bijles geven besteed je uit. Ook dit vraagt om een goed gevulde portemonnee en/of een groot sociaal vangnet waar je op terug kunt vallen. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende activiteiten te combineren, om zo geld en tijd uit te sparen. Dit doe je door bijvoorbeeld samen met een vriendin naar de sportschool te gaan. Deze strategie vergt echter wel constante afstemming en de spontaniteit is er daarmee wel af.

ALTIJD BEREIKBAAR OF DE CARRIERE VAARWEL ZEGGEN

Tot slot nog twee laatste strategieën, techflexing of simplificeren. Met techflexing haal je het maximale uit de digitale techniek waarmee je (reis)tijd kunt besparen. Het gevaar hiervan is echter dat je constant bereikbaar bent en werk en privé voortdurend door elkaar heen loopt. Je kunt ook kiezen voor een simpeler leven, door te simplificeren. Je zegt de snelle carrière vaarwel en creëert meer rust voor je familie en jezelf. Ook deze strategie vereist de ondersteuning van je omgeving en niet iedereen zal het lef en de kracht hebben om zo’n stap te zetten.

Welke van deze zes strategieën je ook kiest, maak een bewuste keuze en sta er achter, zodat je niet later op je sterfbed zult zeggen ‘had ik maar meer tijd voor mijn gezin en hobby’s gehad’.

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>