Neem nu de regie over jouw loopbaan!

De illusie van een droombaanSuzanne, een cliënt van mij, had niet veel geluk gehad in haar loopbaan. In haar eerste baan zat zij niet op haar plek, zij voelde zich ondergewaardeerd, miste de nodige begeleiding en had het gevoel constant op haar tenen te moeten lopen. Na een jaar nam zij het besluit  om haar baan op te zeggen. Zij ging er vanuit dat zij snel een nieuwe baan zou vinden. Het tegendeel bleek echter waar, afwijzing op afwijzing volgde en pas na ruim een jaar solliciteren vond Suzanne een nieuwe baan. Al snel bleek ook deze job niet goed bij haar te passen.

Suzanne kwam moedeloos en met een gebrek aan zelfvertrouwen bij Young People Coaching. Suzanne had het gevoel dat het aan haar lag, dat zij niet goed genoeg was om een leuke baan te vinden. Zij was er gaandeweg in gaan geloven dat niemand op haar zat te wachten. De angst dat zij zich er bij neer moest leggen dat een leuke baan niet voor haar weggelegd was nam steeds grotere vormen aan.

Suzanne en ik gingen aan de slag met haar gebrek aan zelfvertrouwen. Toen ik haar vertelde dat zij zelf een belangrijk aandeel heeft in haar loopbaan, kon Suzanne dat aanvankelijk niet geloven en werd zij zelfs een beetje boos. ‘Dat zou betekenen dat het voor een groot deel aan mijzelf ligt’, zei ze. Ik liet dit inzicht op haar inwerken en haar aanvankelijke boosheid maakte plaats voor kracht. ‘Dus dit betekent dat ik zelf richting kan geven aan mijn loopbaan?’ ‘Inderdaad’, zei ik. ‘Maar hoe dan?’ wilde Suzanne direct weten.

‘Je creëert je eigen leven door de dingen waar je aandacht aan geeft’, zei ik tegen Suzanne. Daar moest ze even over na te denken om vervolgens te zeggen, ‘is het zo simpel?’ ‘Ja eigenlijk wel. Ieder mens is voortdurend bezig met het creëren van zijn leven. Dat doen we allemaal. We creëren ons leven uit de dingen waaraan we onze aandacht geven. En je trekt in je leven meer aan van dat waaraan je aandacht geeft.’ Maar hoe zit dat dan precies?’ vroeg Suzanne.

‘Hoe meer aandacht je aan een bepaalde overtuiging geeft, des te sterker worden deze neurale verbindingen in je hersenen. Wanneer je je op de positieve aspecten van je leven richt, worden deze neurale verbindingen sterker, en wordt dat voor jou steeds meer waar. Richt jij je aandacht op negatieve opvattingen over jezelf of je omgeving dan zal dat op dezelfde manier resulteren in sterkere neurologische verbindingen en deze overtuigingen zullen op hun beurt voor jou steeds meer waar worden. Het wordt letterlijk je innerlijke werkelijkheid, en dat zal natuurlijk de werkelijkheid van de buitenwereld beïnvloeden.’

Het werd Suzanne steeds duidelijker dat zij haar  eigen leven creëert, door de dingen waar zij aandacht aan geeft. Zolang zij vast bleef houden aan het idee dat zij niet de moeite waard is en dat niemand op haar zit te wachten, kon zij er vanuit gaan dat dat ook het geval was. Dit inzicht zorgde ervoor dat Suzanne stapje voor stapje weer de regie over haar leven kreeg. Zij was zich er nu van bewust, dat als zij een leuke baan wilde vinden waar zij het naar haar zin heeft, zij dat zelf voor een groot deel kon sturen.

Suzanne ging haar aandacht van nu af aan richten op positieve dingen waarvan ze graag meer wilde creëren, in plaats van dingen die niet goed gingen. Elke dag maakte zij een lijstje met (kleine) dingen die zij leuk vond om te doen, dingen waar zij trots op was of die haar een goed gevoel gaven. Dit hielp haar gaandeweg haar zelfvertrouwen te vergroten.

Suzanne ging haar aandacht richten op de dingen die zij wilde bereiken in plaats van de dingen die zij niet wilde bereiken en merkte dat het haar hielp om stappen in die richting te zetten. In plaats van in een neerwaartse spiraal, kwam Suzanne steeds meer in een flow. Haar zelfvertrouwen nam toe, zij ging op zoek naar een baan die wel bij haar past en na een paar maanden solliciteren vond zij haar droombaan.  En wat denk je? Suzanne heeft het nog steeds enorm naar haar zin in haar huidige baan en kan zich nu al haast niet meer voorstellen dat zij genoegen zou hebben genomen met minder.

Bijzonder hoe eenvoudig en doeltreffend je met de juiste manier van aandacht geven een wending aan je leven kunt geven, vind je niet?

Hoe zit dat bij jou? Heb jij de regie over jouw loopbaan en versta jij de kunst om je eigen kansen en mogelijkheden te creëren of ben jij iemand die veel beren op de weg ziet?  Als je echt eerlijk bent tegenover jezelf, dan zal je ontdekken dat de dingen waar jij ieder moment en elke dag weer aandacht aan besteedt de resultaten creëren die jij in je leven ervaart. Ga je er meestal vanuit dat iets toch niet zal lukken, denk je eerder in beperkingen in plaats van mogelijkheden? Kies er dan net als Suzanne nu  voor om het tij te keren.

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel of het deelt op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Hartelijke groeten,

Otteline Asselbergs

 

Deel dit bericht:FacebookTwitterLinkedInEmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>